Biblioteca Universității din Oradea a primit o generoasă donație de peste ocean. Este vorba de o colecție, aproape integrală, a presei de limbă română din Canada. Instituția are acum cea mai completă colecție de periodice românești, apărute în Canada, care poate fi consultată într-o bibliotecă din România.

Vorbim despre ultimul deceniu de activitate al ziarelor: Accent Montreal, Pagini Românești, Unirea, Observatorul, Luceafărul Românesc, Zig-Zag român-canadian. Toate acestea sunt acum la îndemâna celor interesați de viața și istoria recentă a românilor canadieni.

Donația a fost intermediată de bibliotecara dr. Anarela Chiș, iar donatorul este, desigur, un român plecat în Canada, Marian Costache. „Avem, din partea domnului Costache, promisiunea că vom primi și alte publicații ale diasporei și exilului românesc din Canada. Una dintre acestea este Cuvântul Românesc, periodic care a apărut între 1976 și 2005 fiind interesant mai ales din perspectiva perioadei anterioare revoluției anticomuniste din România”, spune bibliotecara.

Noua colecție  de ziare a Bibliotecii Universității din Oradea are și poveste interesantă. Marian Costache a adunat aceste titluri pe parcursul mai multor ani de zile. Discuțiile privind donația au început încă din 2019. Însă au fost amânate de mai multe ori, cel mai recent din pricina pandemiei. Apoi, a apărut o problemă legată de costurile expedierii, cu vaporul, a celor câteva mii de ziare. În cele din urmă, publicațiile românești din Canada și-au asumat o înțelegere cu firma de curierat, care, în schimbul reclamei, a asigurat transportul colecției de presă până la Oradea.

„Putem spune că avem colecții aproape complete a tot ceea ce înseamnă presa românească a ultimului deceniu din Canada și țin să-i mulțumesc domnului Marian Costache pentru aceasta. Este o surpriză plăcută și pentru mine. Nu m-am așteptat ca presa românească din Canada să fie atât de bine dezvoltată. Colecția reprezintă, cred eu, o prețioasă sursă de informare pentru cercetătorii din domeniul istoriei presei, exilului și diasporei românești. Eu însămi, fiind captivată de conținutul acestor ziare, am și început să pregătesc o lucrare pe care o voi prezenta în cadrul Congresului Internațional de Istorie a Presei, ce va avea loc, în luna septembrie, la Novi Sad”, spune dr. Anarela Chiș. Bibliotecara a mai adăugat că este vorba de cea mai completă colecție de periodice românești, apărute în Canada, care poate fi consultată într-o bibliotecă din România.