Municipalitatea orădeană a anunţat că lucrările pentru creșterea eficienței energetice la Școala Gimnazială Dacia din Oradea sunt într-un stadiu avansat: partea exterioară a imobilului este aproape finalizată, lucrările continuând în interiorul clădirii, pe coridoare și în sălile de clasă.

Lucrările de arhitectură exterioară (fațade) sunt realizate în proporție de 93,72%, iar stadiul execuției la nivel contractului de lucrări este de 62%, a anunţat, ieri, Primăria Oradea.

„Lucrările se desfășoară într-un ritm accelerat, mai ales acum că sălile de clasă sunt libere. Putem spune că, la finalul lucrărilor, condițiile pe care le vor avea elevii noștri vor fi unele dintre cele mai bune, la standardul unei școli europene”, a precizat Hava Florian, directorul Școlii Gimnaziale Dacia.

Termenul de finalizare a contractului de lucrări este octombrie 2021, dar având în vedere faptul că școala a fost închisă în ultimele luni, lucrările au avansat foarte mult, astfel că acestea vor fi gata mult mai repede.

Lucrările de eficiență energetică sunt realizate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea contractului de execuție este de 8.157.825,64 lei cu TVA, iar executantul lucrărilor este asocierea formată din Conpila – lider de asociere și Inselma - asociat.

În perioada aprilie – iunie, s-au finalizat lucrările de izolare a pereților, au continuat lucrările de izolare a soclului clădirii, s-a realizat trotuarul de protecție în suprafață de 60,88 mp, s-au finalizat lucrările de la pazia și streașina acoperișului și s-au înlocuit toate jgheaburile și burlanele clădirii. La interior au continuat lucrările de reparații necesare în urma realizării instalațiilor electrice, de iluminat, precum și lucrările de reparații în urma înlocuirii tâmplăriilor exterioare. Totodată, s-au montat glafuri interioare și exterioare, s-au realizat lucrări la instalațiile electrice și aprovizionarea cu echipamente (chiller, ventiloconvectoare și recuperatoare de căldură).

În continuare, urmează să fie finalizate lucrările de arhitectură exterioară (fațadă, trotuar protecție etc), să fie montate toate instalațiile de încălzire-răcire, instalațiile electrice, dar  și alte instalații și să fie montat sistemul fotovoltaic.

„În cadrul proiectului s-au luat măsuri de creștere a eficienței energetice prin următoarele tipuri de lucrări: lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, prin instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice/termice pentru consum propriu, prin lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, prin lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădire și printr-un  sistem de management energetic integrat pentru clădiri”, a menţionat Primăria Oradea.