Florica Roman, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, a reacţionat printr-o postare pe blogul personal după ce o înregistrare între procurorii DNA Oradea a fost făcută publică. Magistratul susţine că înregistrarea este „dovada deplină a modului în care, cel puţin la Oradea, procurorii DNA şi-au desfăşurat activitatea: abuziv, prin încălcarea grosolană şi arogantă a legii, într-un mod de-a dreptul stalinist”.

Într-un articol postat pe blogul personal, judecătoarea Florica Roman susţine că „din acea discuţie apărută în spaţiul public, ce nu a fost contestată pânâ în prezent de către procurorii DNA a căror voce se aude în înregistrare, rezultă clar intenţia premeditată a acestora ca, prin dosarele penale pe care le făceau judecătorilor, să manipuleze actul de justiţie după cum urmează: în situaţia unor judecători liberi şi incomozi, care le luau la citit cu atenţie dosarele, procurorii DNA le făceau dosare penale pentru a-i scoate din complete pe motiv de „incompatibilitate”. Având dosar penal la DNA, judecătorul de penal care judeca alte cauze de la DNA era forţat să se abţină sau era recuzat. În felul acesta procurorii DNA „filtrau” judecătorii care le intrau în cauze, asigurându-se că în dosarele lor intră judecători pe care-i considerau că le erau favorabili. Altor judecători „neascultători” de la Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea le făceau dosare penale pentru a-i da de „exemplu” colegilor cu scopul de a-i „linişti” şi „disciplina” pe ceilalţi judecători, în care să „intre frica”. Intenţia premeditată a acestor procurori DNA era terorizarea judecătorilor prin dosare penale cu scopul explicit declarat de a-i influenţa pe toţi judecătorii care, de frică, să dea doar soluţii favorabile DNA”. În acelaşi articol, magistratul mai susţine că „fără a le încălca vreo prezumţie procurorilor a căror voce se aude în înregistrare, atât complotul pe care l-au pus la cale cât şi mijloacele abuzive pe care le foloseau pentru a disciplina judecătorii incomozi de la Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea sunt dovedite atât de acţiunile lor anterioare acelei discuţii, cât şi ulterioare aceleia. Eu însămi, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, am fost vătămată de acţiunile lor abuzive, constatate ca atare de ICCJ”. Potrivit magistratului, această înregistrare este dovada deplină a modului în care, cel puţin la Oradea, procurorii DNA şi-au desfăşurat activitatea: abuziv, prin încălcarea grosolană şi arogantă a legii, într-un mod de-a dreptul stalinist.

„Înregistrarea confirmă susţinerile din ieşirile publice pe care le-am avut şi eu începând cu anul 2014 când, împreună cu alţi 3 judecători de la Curtea de Apel Oradea şi Tribunalul Bihor, am fost cercetaţi penal exact cu astfel de metode staliniste, am fost trimişi în judecată, suspendaţi din funcţie aproape 2 ani, dosarul fiind restituit la DNA, ca în final, în anul 2017, dosarul să fie clasat chiar de către DNA şi Parchetul General pentru că faptele nu au existat”, mai susţine Florica Roman. Judecătorul continuă arătând că, deşi a reclamat în mai multe rânduri comportamentul abuziv al procurorilor DNA, nu s-a luat nicio măsură. „Aceşti procurori DNA şi-au continuat nestingheriţi activitatea de represiune, călcând în picioare toate prevederile legale privind independenţa justiţiei, în dispreţul total al dreptului cetăţenilor la o justiţie independentă, înfăptuită de judecători liberi de orice presiuni şi influenţe. Cu toate că numeroase abuzuri au fost reclamate autorităţilor centrale competente de foarte multe persoane vătămate de acţiunile acestor procurori DNA din Oradea, absolut nicio autoritate nu a făcut nimic de ani de zile pentru a verifica temeinic în ce măsură plângerile sunt fondate şi a dispune măsuri în consecinţă”, mai scrie judecătoarea.

„Ca judecător la Curtea de Apel Oradea care, împreună cu alţi 3 judecători, am suferit vătămari directe ca urmare a acestor practici staliniste ale acestor procurori, precum şi ale şefilor lor care le-au tolerat abuzurile, mă voi folosi de absolut toate parghiile legale astfel încât aceşti torţionari să fie deferiţi justiţiei. Pe cei abuzaţi îi invit să nu se resemneze şi să lupte pentru dreptate oricât de greu şi devastator a fost pentru ei şi familiile lor să treacă prin astfel de experimente judiciare totalitare făcute de DNA. Nu în ultimul rând, pe cei care au informaţi despre abuzuri şi nedreptăţi îi invit să le facă publice, deoarece numai făcute publice aceste abuzuri vor putea fi corectate, iar abuzatorii deferiţi justiţiei”, încheie Florica Roman. Materialul semnat de magistratul orădean poate fi citit integral pe blogul acesteia, http://floricaroman.wordpress.com