În cadrul unei videoconferințe de lucru cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale (UAT) din Bihor, convocată de prefectul Dumitru Țiplea, s-au evidențiat aspecte legate de faza actuală a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2022, cea de sectorizare a teritoriului.

 

Această etapă cuprinde actualizarea automată, prin aplicaţia WebGis, a listelor de clădiri şi locuinţe, urmând ca până la finalul anului informațiile să fie validate în teren. Conform normelor stabilite de Unitatea de Coordonare și Implementare a Recensământului (UCIR), un sector va fi format din cca. 600 de locuinţe.

Etapa de sectorizare încheie pregătirile pentru recensământ, urmând ca realizarea RPL2022 să se desfășoare în intervalul 1 februarie - 17 iulie 2022 după următorul calendar: 1 februarie - 13 martie - preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date a RPL; 14 martie - 15 mai - auto-recenzarea şi auto-recenzarea asistată; 16 mai - 17 iulie - colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).

În conformitate cu OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, fac obiectul recenzării: persoanele cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, cu reședința obișnuită în România; persoanele cu cetățenie română, cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni; persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic; gospodăriile și nucleele familiale; clădirile de locuit; clădirile cu altă destinație decât cea de locuit, dacă există cel puțin o locuință în acestea; locuințele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României; spațiile colective de locuit.

Reprezentantul Guvernului în Bihor a actualizat, prin ordin, componenţa comisiei judeţene pentru recensământ.

 „Ultimul recensământ în România s-a desfășurat în anul 2011. Actualizarea datelor este un efort necesar, pentru că în baza acestor informații vom obține o imagine reală a României și se vor contura politicile guvernamentale în domeniul economic și social pentru următorii 10 ani”, precizează prefectul Dumitru Ţiplea.