Federația Sanitas anunță că din 12 ianuarie începe acțiunile de protest, prin pichetarea prefecturilor și a apoi a Ministerului Sănătății, Guvernului și Parlamentului. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de „refuzul Guvernului de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021” angajaților din sănătate.

„Refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni”, se arată într-un comunicat al federației.

Consiliul Național al Federației Sanitas, întrunit marți, 5 decembrie, a decis organizarea unei serii de acţiuni pentru susţinerea următoarelor revendicări: aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată; acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială.

Potrivit sindicaliștilor, acțiunile de protest din perioada următoare încep prin lansarea unei petiţii online pentru susţinerea aplicării prevederilor Legii nr. 153/2017 şi exceptarea salariaţilor din Sănătate și Asistenţă socială de la prevederile art. I din OUG nr. 226/2020, solicitarea unor întâlniri la nivelul Guvernului României cu miniştrii responsabili pentru deblocarea situaţiei și redactarea unei scrisori deschise către Preşedinţie, membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului European.

De asemenea, Sanitas amenință că va informa organizaţiile sindicale internaţionale despre situaţia creată de OUG nr. 226/2020 și că în 12 ianuarie vor fi organizate pichetări sau mitinguri în faţa prefecturilor din ţară, urmată de pichetarea sediilor Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor Publice, Guvernului şi Parlamentului României în perioada în care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat.

„În funcţie de rezultatul acţiunilor deja programate, Federaţia Sanitas va continua să organizeze forme de protest legale, în această perioadă, pentru susţinerea şi soluţionarea revendicărilor membrilor noştri de sindicat”, se mai arată în comunicat.