Conducerea Consiliului Județean Bihor a convocat, săptămâna trecută, mai multe ședințe de lucru cu primarii comunelor și orașelor din județul Bihor. Acestea au fost conduse de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședinții Călin Gal și Mircea Mălan.

 

Tema principală a discuțiilor a fost repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor reprezentând 6% din cota defalcată din impozitul pe venit. Întâlnirile au constat în prezentarea situațiilor financiare ale UAT-urilor și analizarea mai multor indicatori financiari, precum ponderea cheltuielilor de personal din totalul veniturilor și ponderea cheltuielilor de personal din totalul veniturilor plus impozitul pe venitul gospodăriilor, cheltuielile de personal raportate la numărul locuitorilor și veniturile pe cap de locuitor în fiecare UAT. Un alt indicator discutat a fost gradul de colectare a impozitelor și taxelor. Conducerea Consiliului Județean Bihor a făcut, de asemenea, recomandări privind îmbunătățirea indicatorilor financiari și dirijarea fondurilor în proiecte de dezvoltare locală și cofinanțări pentru proiecte cu fonduri nerambursabile. „Suma care le revine primăriilor anul acesta este de aproximativ 38 de milioane de lei. Alocările se vor face ținând cont de două componente. Prima componentă, care reprezintă 50% din suma totală, va fi repartizată în mod egal tuturor UAT-urilor. Cea de-a doua componentă presupune repartizarea banilor în funcție de respectarea indicatorilor menționați. Mulțumim tuturor primarilor care au fost prezenți la aceste discuții”, a precizat Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor. La întâlniri au participat prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, și subprefecții Botházy Nándor și Emilian Pavel.

În cadrul ședințelor au fost abordate și teme precum gradul de curățenie a județului Bihor, regulamentul privind construcțiile și alte diverse teme specifice administrației publice locale. Proiectul de hotârâre privind repartizarea sumelor pentru primării va fi supus votului consilierilor județeni în următoarea ședință ordinară a Consiliului Județean Bihor care va avea loc pe 15 februarie.