Municipalitatea orădeană a anunţat că pentru restaurarea Casei Darvas - La Roche au fost depuse trei oferte, care sunt evaluate în această perioadă. Lucrările, estimate la 6,2 milioane lei, ar urma să înceapă în această toamnă.

 

Anunţul privind procedura de achiziţie a lucrărilor pentru restaurarea Casei Darvas - La Roche a fost ăublicat pe SEAP în data de 17 iulie, iar până joi, 3 august, data limită de depunere a ofertelor, trei firme au depus oferte pentru această achiziție. Potrivit Primăriei Oradea, cele trei oferte au fost depuse de: Constructorul Sălard, având ca subcontractant pe Ro et Co International; asocierea formată din Green Capital Partners - lider de asociere și ICR Impianti e Construzioni SPA; asocierea formată din Trameco - lider de asociere și Constructim - asociat. Valoarea estimată a lucrării este de 6.203.422 lei plus TVA, finanțată prin fonduri europene, Axa prioritară 5 din cadrul POR 2014-2020.

Obiectul contractului îl reprezintă restaurarea Casei Darvas - La Roche, monument istoric de importanță locală, în vederea valorificării patrimoniului cultural în stil Secession. Printre lucrările care se vor realiza amintim: lucrări de reparații ale șarpantei și învelitoarei, lucrări de reabilitare a tâmplăriilor, reabilitarea grupurilor sanitare, lucrări de modernizare pentru asigurarea normelor de protecție la foc, lucrări pentru asigurarea accesului persoanelor cu handicap locomotor, desfacerea tencuielilor interioare și exterioare afectate de igrasii și infiltrații, lucrări de instalații, realizarea unor funcțiuni muzeistice și culturale, recondiționarea și restaurarea  tuturor elementelor decorative cu valoare istorică. Termenul de execuție este de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

„În prezent suntem în perioada de evaluare a ofertelor depuse. Estimăm că lucrările vor începe în toamna acestui an. Toate lucrările de reabilitare și reamenajare funcțională a clădirii sunt necesare pentru includerea acesteia în circuitele turistice publice interne și internaționale”, a declarat Marius Moș, directorul Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea.

Proiectul de reabilitare a obiectivului de patrimoniu Casa Darvas - La Roche are în vedere valorificarea acestui patrimoniu cultural al orașului Oradea și deschiderea în acest loc a unui Muzeu Art Nouveau.