România a intrat astăzi în stare de alertă, după două luni în care a fost declarată starea de urgență. Sunt șapte mari schimbări care le vor face românilor viața mai ușoară. Cea mai importantă este introducerea obligativității măștii de protecție în spațiile publice închise.

Măsurile anunțate joi seara de autorități și care privesc regulile care trebuie respectate în timpul stării de alertă aduc modificări în ceea ce privește viața românilor. Acestea au fost anunțate aproape de miezul nopţii de joi spre vineri, cu câteva minute înainte să expire starea de urgenţă şi să înceapă starea de alertă.

Pentru început, românii pot ieşi din casă fără declaraţie sau adeverinţă de la angajator, aşa cum trebuiau să procedeze în starea de urgenţă. De vineri, a fost înlăturată regula care spunea că românii pot pleca de acasă în baza unei liste scurte de motive. Însă declaraţia pe proprie răspundere se menține în cazul celor care vor să părăsească localitatea, tot pentru motive întemeiate. De aici se poate descărca formularul

În starea de alertă, românii trebuie să poarte mască în toate mijloacele de transport în comun, la serviciu, în magazine şi în toate spaţiile publice. În starea de urgenţă, nu era această obligaţie.

De vineri, românii pot merge la dentist, la coafor sau la saloanele de cosmetică. Până joi, aveau voie doar la stomatolog, în caz de urgenţă. Şi mall-urile sunt deschise de vineri: doar cele mici, cu suprafaţă de până în 15.000 metri pătraţi şi magazinele trebuie să aibă deschidere spre stradă.

Tot de vineri, românii pot participa la slujbe, însă doar dacă sunt organizate în aer liber.

În starea de alertă, oamenii pot merge la spital şi dacă nu au probleme urgente, însă cu condiţia să își programeze vizita la medic, în timp ce în starea de urgenţă puteau ajunge la spital doar în cazuri majore.

De asemenea, vineri au fost deschise şi parcurile, însă nu și locurile de joacă.