De la 1 septembrie, Casa Județeană de Pensii  (CJP) Bihor a intrat în perioada „micii recalculări”. Cei care au adeverințe care dovedesc că au avut în timpul serviciului sporuri nepermanente pe care au plătit CAS, le pot depune la dosar pentru a le fi recalculată pensia.

Până acum, la pensii erau luate în calcul doar sporurile permanente (vechime, noapte, spor condiții de muncă grele). De la 1 septembrie, timp de șase luni, CJP Bihor vor face recalcularea pentru cei care au avut sporurile nepermanente. În această categorie intră: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe baza de tarife sau cote procentuale (acord global); premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite; recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate; al treisprezecelea salariu; formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru; sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor; indemnizațiile de muncă nenormată; alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale.

Toate acestea se valorifică numai în situația dovedirii lor prin adeverință conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la Legea 360/2023.

„Din aprilie 2019 și până astăzi am avut multe chemări în judecată pentru aceste sporuri. 1.200 de sentințe ne-au obligat să la valorificăm. În acest moment sunt 829 de adeverințe de sporuri nepermanente înregistrate la CJP Bihor. Cei mai mulți care au avut astfel de sporuri provin din domeniul construcțiilor și cel textil. Nu toți vor beneficia de această recalculare, doar cei care au adus adeverințe. Îi sfătuim pe cei care se știu în această situație să depună adeverințele la dosar. Foarte important este ca persoanele care au aceste adeverințe să le completeze conform anexei 6 de la Legea 360/2023. Toate adeverințele trebuie să aibă mențiunea că pentru acele sume s-a plătit CAS. Dacă oamenii au depusă adeverința la dosar, nu trebuie să facă nimic”, a spus joi, 5 septembrie, într-o conferință de presă, președintele CJP Bihor, Laurențiu Țenț care a mai adăugat că adeverințele privesc perioada de dinainte de 1 aprilie 2001, pentru că apoi, aceste sporuri nepermanente au fost introduse în salariul brut.