Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată oficial marți, 27 octombrie, în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”.

„Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România” este un nou produs turistic cultural care se adresează tuturor persoanelor dornice să trăiască experiențe inedite în mediul rural românesc alături de alte tipuri de turism.

În cadrul evenimentului din curtea bisericii de lemn din Valea Crișului, comuna Bratca, participanților le-a fost prezentat un panou informativ interactiv, loggo-ul rutei și audio ghidul bisericii de lemn din Valea Crișului realizate de AMD Bihor. Toate acestea urmează să fie create și pentru celelalte biserici de lemn aflate în ruta culturală din Bihor și România.

Panoul conține informații despre monumentul istoric, o hartă ilustrată a județului Bihor pe care este evidențiat traseul rutier spre cele 10 biserici de lemn din ruta cultural turistică locală, datele de contact ale preoților parohi astfel încât turiștii să-și poată programa vizita.

Pentru a oferi o experiență completă, AMD Bihor a conceput și creat un audio ghid care poate fi ascultat de pe telefonul mobil. Turiștii pot scana codul QR de pe panoul informativ, după care vor fi direcționați către pagina web Discover Bihor, unde sunt și cele trei audio ghiduri în limba română, engleză și franceză. A doua opțiune este de a accesa link-ul explorebihor.ro/valeacrisului, o altă pagină web creată și concepută de AMD Bihor.

„Le recomandăm turiștilor să asculte acest audio ghid la căștile personale. Ei vor descoperi, într-o manieră inedită, cum au edificat localnicii lăcașul de cult, ce reprezintă pictura, ce tehnici au fost folosite de zugravi, precum și poveștile așternute în paginile manuscriselor păstrate de preoții parohi ce stau ca mărturie a continuității creștine pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Audio ghidul urmează să fie tradus și în limba maghiară”, este recomandarea lui Gabriel Bonaciu, coordonatorul proiectului.

În semn de recunoaștere a efortului depus de fiecare organizație care a creat o rută culturală a bisericilor de lemn, Steliana Cojocariu, de la Ministerul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția de turism, a înmânat câte o diplomă și materiale informative, iar din partea organizatorilor, au primit broșuri, hărți și materiale de promovoare a județului Bihor și orașului Oradea.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de lemn cuprinde, la ora actuală, 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 în județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din Suceava, totodată, alte 16 din județul Neamț și, nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din județul Mehedinți.

„După acest demers, urmează să propunem crearea, la nivel european, a unei Rute Culturale a Bisercilor de Lemn”, mai spune Gabriel Bonaciu.

Potrivit acestuia, Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de lemn din Bihor cuprinde, în acest moment: Biserica de lemn din Botean „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Boianu Mare, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Tilecuș „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Vîrciorog „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Gheghie ,,Sf. Apostoli Petru și Pavel”, Biserica de lemn din Beznea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Luncșoara, Biserica de lemn din Valea Crișului, Biserica de lemn din Fânațe și Biserica de lemn din Complexul monahal al Mănăstirii Izbuc. De menționat că înscrierea în rută rămâne deschisă și altor biserici de lemn din Bihor.

„Sistemul de recunoaștere voluntară, caracterizat de experiența dobândită la nivel instituțional prin exercitarea calității de membru al Acordului Parţial Extins, privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei, urmărește conștientizarea actorilor din turism asupra semnificației patrimoniului cultural material și imaterial pentru societate și pentru generațiile următoare, în contextul valorificării economice durabile”, a declarat Steliana Cojocariu, consilier în cadrul MEEMA.

„Un alt obiectiv al acestui demers este identificarea Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate pe plan local, regional sau național, cu scopul de a implementa modele de bune practici care pot crește competitivitatea activității turistice. Totodată, se are în vedere acordarea de consultanță celor care doresc să le dezvolte la nivel național sau eventual să le certifice la nivel european”, a menționat Steliana Cojocariu.

Procedural, după depunerea documentației la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, autorii vor primi în termen de 30 de zile răspunsul privind recunoașterea drept Rută Cultural Turistică locală, regională sau națională. Rutele Cultural Turistice Naționale trebuie să cuprindă obiective turistice din minimum trei județe, iar cele realizate la nivel regional din minimum două localități.

La evenimentul de la Valea Crișului au participat reprezentanți ai comunității locale, Ana Popa, Ionuț Struz, primarul comunei Bratca, Gherman Leontin, directorul Liceului Teoretic nr. 1 Bratca, Dan Negru, consilier local, Anca Șchiop, consilier județean, Florin Rojan, Fundația D`Apetresii, Cristian Pușcău, Interregional Călători, Adriana Rugea, Direcția Județeană de Cultură, reprezentanți ai Ministerului Economiei Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția de turism, reprezentanți ai AMD Bihor, precum și reprezentanți ai rutelor cultural locale din Maramureș, Târgu Lăpuș, Satu Mare, Suceava și Mehedinți.

Totodată evenimentul a beneficiat de suportul si prezența reprezentanților prefectului Dumitru Țiplea în persoana subprefectului Horia Carțiș și a consilierului în afaceri europene, Daniela Călinescu. Aceștia au subliniat importanța promovării patrimoniului cultural bihorean și în special a istoriei locale rurale autentice, precum și susținerea tuturor demersurilor în realizarea și acreditarea Rutei Cultural Turistice a Bisericilor de lemn din România și a Rutei Culturale Europene a bisericilor de lemn.
Evenimentul a fost organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crișului și Episcopia Română Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în cadrul unui proiect cofinanțat de Institutul Național al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice.