Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor a anunțat, printr-o postare recentă pe facebook, că a fost furat, din nou, cablul de la via ferrata din Vadu Crişului.

„Joi, 28 decembrie 2017, colegul nostru salvator montan aflat în zona Vadu Crişului a constatat, cu stupoare, furtul a peste 35 metri de cablu metalic, împreună cu amaraje şi piuliţe, la intrarea în traseul de Via Ferrata Peretele Zânelor. De data asta, hoţii nu s-au mulţumit doar cu o bucată de 15 m de cablu de oţel, ci au distrus atât intrarea, cât şi ieşirea din traseu, lăsându-l impracticabil!”, transmit reprezentanții Salvamont Bihor.

Mai mult decât atât, hoții au trecut și la traseul Casa Zmeului, de unde au furat încă 15 m de cablu, lăsând ultima porțiune de traseu fără protecția necesară parcurgerii în siguranță.

În aceste condiții, turiștii riscă să iasă din traseu, prin zone care nu sunt sigure, motiv pentru care Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor le face acestora câteva recomandări importante: „Pe cât posibil, nu abordați traseul până când nu se remontează cablul furat; În cazul în care totuși se abordează traseul, fiți pregătiți să realizați asigurarea zonei respective cu coardă și echipamente specifice; Imediat ce ați ajuns la finalul zonei cu cablu, continuați traseul spre dreapta, urmați poteca paralel cu stâncile și panourile din zonă; După ce ați ieșit din traseu, nu vă apropiați de marginea versantului, pentru că există pericol de cădere”.

Este pentru a doua oară în ultimele trei luni când hoții fură o parte din cablul de pe traseul Via Ferrata din Vadu Crişului. Anul trecut, în luna octombrie, după o sesizare venită din partea unui turist, salvatorii montani au constatat cu stupoare furtul a peste 15 metri de cablu metalic, dar porţiunea de cablu furată a fost înlocuită imediat.