Trei echipaje ale Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor au derulat, în cursul nopții de 25-26 iulie, o operațiune de căutare pentru găsirea a cinci turiști din Ungaria.

Potrivit salvamontiștilor bihoreni, cei cinci turiști s-au rătăcit pe versantul Vf. Bohodei, în apropierea cascadei Săritoarea Bohodei (zona turistică Padiș, Masivul Bihor). Alarma a sosit la nici patru ore după ce salvatorii montani evacuaseră alte două persoane aflate într-o stare avansată de epuizare din traseul turistic, aferent cascadei respective. Cei cinci rătăciți au făcut parte din același grup ințial de 16 persoane, din care făcuseră parte și cei doi evacuați de salvamontiști în cursul serii de 25 iulie. Restul grupului urma să se întoarcă pe acelaşi traseu pe care au urcat. Chiar dacă ştiau că celălalt sector al circuitului, spre Valea Aleului, este închis, aceștia au ignorat marcajele de avertizare şi au ales să coboare pe acel traseu. După o perioadă de timp, cei cinci turişti s-au desprins de grup şi au hotărât să abordeze o zonă total nemarcată, unde au întâmpinat probleme de orientare şi de deplasare.

„Avem, din nou, o situație în care lipsa de coeziune în cadrul unui grup de turiști determină fragmentarea acestuia, iar una dintre fracțiuni ajunge să se pună într-o situație periculoasă. Zona de căutare a fost foarte dificilă, versantul împădurit fiind foarte abrupt, cu vâlcele foarte înclinate alternând cu săritori, sectoare de grohotiş, existând și numeroase mase compacte de doborâturi”, au transmis reprezentanții Salvamont Salvaspeo Bihor.

Potrivit acestora, operațiunea de căutare a fost oprită marți dimineaţă, în jurul orei zece după ce turiştii au fost localizaţi. Cei cinci au dormit pe malul unui pârâu, sunt foarte obosiţi, dar în afara oricărui pericol.

„Dorim să atragem atenţia că norocul NU vă va ajuta/ salva totdeauna, ca atare este mai sigur să vă pregătiţi turele cu multă atenţie, ţinând cont de dificultatea traseului experienţa şi condiţia fizică a membrilor grupului,  respectiv recomandările privind traseul”, mai transmit salvamontiștii bihoreni.