În perioada 1 aprilie – 15 septembrie, s-a derulat proiectul „Învățăm grădinărind – Learning by gardening”, implementat de Ecotop Oradea în parteneriat cu Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”.

Potrivit Eleonorei Mircescu, reprezentata Ecotop Oradea, scopul proiectului a fost familiarizarea elevilor, profesorilor și locuitorilor cartierului în care este amplasată școala cu posibilitățile alternative de grădinărit oferite de tehnicile permaculturii.

În cadrul proiectului au fost plantați în curtea Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller” 20 de pomi fructiferi, 30 de arbuști fructiferi, a fost înființată o grădină de plante aromatice, trei straturi înălțate cu legume și plante companion, precum și mai multe straturi de flori și plante perene.

De asemenea, elevi din clasele V-VIII din școli din Oradea și Săcueni au participat la concursul „Ecochallenge”, care s-a axat pe tema permaculturii. A avut loc și un concurs de grădinărit, în cadrul căruia participanții au avut de plantat în ghivece și de îngrijit pe perioada verii câte două răsaduri de roșii.

„Cu prilejul celor două workshopuri organizate în luna iunie, participanții au făcut cunoștință cu tehnicile folosite în permacultură, tehnici pe care le-au aplicat în cadrul activităților de plantare”, a mai spus Eleonora Mircescu, adăugând că, la finalul proiectului, participanții au primit câte o insignă „Micul grădinar” și au fost premiați cei care au avut cele mai frumoase răsaduri în ghiveci.

Proiectul a fost finanțat de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc și MOL România în cadrul programului Spații verzi, componenta Permacultură în zone urbane.