Catedrala Romano-Catolică a găzduit deschiderea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an. Spre deosebire de varianta on-line, în care s-a desfășurat evenimentul la începutul anului 2021, de data aceasta, s-a convenit că ar fi binevenită varianta de desfăşurare cu prezenţă fizică, cu respectarea regulilor sanitare impuse de pandemie.

Nouă culte şi comunităţi creştine din Oradea, alături de cultele creştine din întreaga lume, se roagă în această perioadă lui Dumnezeu, pentru a putea împlini cândva voia Sa, ca „toţi să fie una”. Sunt alături în acest demers: Biserica Romano-Catolică, Biserica Unitariană, Biserica Evanghelică-Lutherană, Biserica Betania, Biserica Penticostală Tabor, Biserica Ortodoxă, Comunitatea Evreilor Mesianici, Biserica Reformată şi Biserica Greco-Catolică.

„Reprezentanţii cultelor au ajuns la concluzia că fiecare Biserică va găzdui pe rând evenimentul, celelalte culte invitate participând cu câte un reprezentant, alături de o familie de credincioşi, în mod simbolic. Excepţie vor face cultele ale căror locaşe de cult nu permit distanţarea impusă de pandemie, adică Biserica Unitariană şi Comunitatea Evreilor Mesianici, care vor găzdui evenimentul doar în mediul on-line”, ne-a informat Laura Ologu, reprezentanta Biroului Pastoral din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Pentru acest an, Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu, cu sediul la Beirut, Liban, a avut sarcina de a alege tema pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. Astfel, motto-ul evenimentului este versetul 2 din Evanghelia după Matei, capitolul 2:

„Căci am văzut steaua Lui la Răsărit și am venit să ne închinăm Lui”, autorii considerând că: „mai mult ca oricând, în aceste vremuri dificile, avem nevoie de o lumină care să strălucească în întuneric, iar acea lumină a fost manifestată în Isus Cristos”.

În Oradea, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a debutat duminică, 16 ianuarie, în Catedrala Romano-Catolică, și a continuat luni, 17 ianuarie, la Biserica Unitariană (transmisie on-line). Marți, 18 ianuarie, evenimentul s-a desfășurat la Biserica Evanghelică - Lutherană, miercuri, 19 ianuarie, la Biserica penticostală Betania, iar astăzi, 20 ianuarie, de la ora 18.30, va fi găzduit de Biserica penticostală Tabor, str. Meiului 4. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea creștinilor va continua vineri, 21 ianuarie, de la ora 17.00, la Biserica ortodoxă cu lună, str. Traian Moșoiu 2; sâmbătă, 22 ianuarie, transmisie on-line, la Sinagoga evreilor mesianici; duminică, 23 ianuarie, de la ora 18.00, la Biserica reformată Rogerius, str. Eroul Necunoscut 6, iar luni, 24 ianuarie, de la ora 18.00, la Catedrala Greco-Catolică din Oradea, str. Iuliu Maniu 1.

Preasfinţitul Laszlo Bocskei, episcopul romano-catolic de Oradea, i-a salutat duminică, cu mare bucurie, pe cei prezenţi, atât în frumoasa Catedrală Romano-Catolică din municipiu, cât şi prin intermediul platformelor on-line. Legat de tema ediției din acest an a evenimentului, Preasfinţia Sa a arătat cum aceste cuvinte ale Magilor constituie o adevărată provocare pentru creștinii zilelelor noastre, deoarece îi cheamă şi astăzi la adevărata Lumină, „Cea dătătoare de viaţă”. Preasfinţitul Laszlo Bocskei a propus un moment de reculegere şi de rugăciune pentru cei care au plecat la Domnul din „cercul nostru de rugăciune, care au fost alături de noi în aceste frumoase seri în anii trecuţi”, amintindu-l şi pe pastorul Ioan Popa, de la Biserica Penticostală Tabor. A fost amintit şi proiectul Colectei comune, care, în 2022, va fi gestionat de Biserica Penticostală Tabor, pentru a ajuta cu o masă caldă oameni fără adăpost sau cu venituri foarte mici.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pastorul Dan Roman de la Biserica Betania, care le-a amintit celor prezenţi faptul că şi cei care-L acceptă în viaţa lor pe Cristos ca Domn şi Mântuitor devin „Lumina lumii”.

La final, reprezentanții tuturor cultelor au rostit câte o rugăciune, lăudând, mulțumind și cerând de la Dumnezeu sănătate și pace.