Situație neplăcută sâmbătă dimineața, când ar fi trebuit să aibă loc predarea oficială a noii Săli Polivalente a Oradiei. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a fost prezent, dar, din partea Primăriei Municipiului Oradea, nu a venit nimeni să o preia. Primarul Florin Birta a declarat că evenimentul nu își avea rostul și că anunțase din timp că nu va participa nimeni de la Primărie.

 

La ora 9.00 dimineața, la întâlnirea cu jurnaliștii, ministrul Dezvoltării a spus că nu face declarații până când nu va sosi și unul dintre viceprimarii Oradiei. Între timp, împreună cu presa, ministrul a făcut un tur al sălii, vizitând terenul, vestiarele, sala VIP. După aproximativ 40 de minute, nimeni de la Primăriei nu sosise, așa că Cseke Attila a făcut totuși declarații. „Sala Polivalentă este o investiție a Ministerului Dezvoltării, de aproximativ 120 de milioane de lei. Mă bucur că am ajuns în acest moment, după construcția sălii, în scurt timp, sala va găzdui evenimentul sportiv de inaugurare. Este o infrastructură sportivă construită pentru orădeni și bihoreni, pentru sport de performanță, dar și pentru organizare de evenimente culturale, concerte. O infrastructură modernă, cu dotări de ultimă oră. Vreau să menționez colaborarea bună pe care am avut-o cu Primăria Municipiului Oradea, care este beneficiarul acestei investiții. Solicitările Primăriei Oradea, inclusiv cele de anul trecut prin care am mai ajustat contractul, în sensul în care s-a dorit un sistem de sonorizare mai performant care să facă față și evenimentelor de un alt nivel, concerte, evenimente culturale, spectacole, plus îmbunătățirea suprafeței de joc, care este cea mai modernă din România, au fost luate în considerare. Sala polivalentă va putea găzdui evenimente sportive cu 5.300 de spectatori și spectacole, concerte cu până la 7.000 de spectatori. Are gradene portabile, care se pot retrage, o sală de antrenament cu acces din exterior, patru vestiare pentru jucători, vestiar pentru antrenori, arbitri, saună, zonă de recuperare după meci, zone amenajate pentru mass-media toate la un nivel foarte ridicat. Din punctul de vedere al recepției, avem toate semnăturile, deci această fază procedurală este legal înfăptuită”, a spus ministrul, care a adăugat că va transmite protocolul de predare-preluare conform legii astfel încât Primăria, ca nou proprietar al acestei investiții, să poată face diligențele necesare pentru organizarea meciului de inaugurare. La insistențele ziariștilor, Cseke Attila a spus că nu i s-a cerut din partea municipalității să amâne inaugurarea cu una-două zile pentru ca primarul sau unul dintre viceprimarii Oradiei (despre care se credea că ar fi fost la congresul PNL la București) să ajungă la eveniment.

 

„Mai trebuie să și lucrăm înainte de a ne face imagine”

 

Primarul Florin Birta a explicat, pentru Crișana, că l-a invitat pe ministrul Dezvoltării la meciul inaugural pe 20 aprilie și că nu a considerat că este un moment potrivit pentru acest eveniment.

„Acum o săptămână l-am sunat pe domnul Cseke Attila și l-am invitat la primul meci care va fi pe 20 aprilie. Între timp, Ministerul a mai vrut să facă o conferință ca să prezinte sala. I-am spus că nu voi fi în țară și nu voi putea participa, dar și că nu își are rost conferința pentru că mai sunt câteva zile până la meciul inaugural și mai sunt încă lucrări de executat. Ieri (n.r. - vineri) s-a trimis o invitație în care se spunea că obiectivul va fi predat în prezența viceprimarului. Am fost întrebat cine va veni din partea Primăriei și am răspuns că nimeni. Eu cred că mai trebuie să și lucrăm înainte de a ne face imagine”, a spus primarul municipiului Oradea, Florin Birta, care a ținut să sublinieze că este doar o speculație că el și viceprimarii nu s-au prezentat la eveniment pentru că ar fi fost la congres sau în drum spre Congresul PNL. 

Lăsat în ofsaid de municipalitate, ministrul Cseke Attila pare că înțelesese, în cele din urmă, situația. Cel puțin asta se poate deduce din afirmațiile făcute la finalul conferinței de sâmbătă.

„Este o chestiune legală a finanțatorului, nu este un moft. Eu îl voi semna și îl voi trimite oficial Primăriei. Noi ne-am grăbit foarte mult, și cu comisia de recepție și cu acest protocol de predare-preluare, exact ca să ajutăm inaugurarea acestei săli polivalente. Nu cred că sunt probleme și menționez, sincer, colaborarea bună pe care am avut-o cu domnul primar pe acest proiect”, a spus Cseke, anticipând, într-o bună măsură, care va fi poziția Primăriei Oradea cu privire la absența oficialităților municipalității de la eveniment.