Echipajele Salvamont Salvaspeo şi SMURD au salvat duminică o femeie în vârstă de 52 de ani, după ce a căzut de pe o potecă în Defileul Crişului Repede şi s-a rostogolit circa 15 metri. De asemenea, sâmbătă, salvamontiștii bihoreni au intervenit în zona ruinelor cetăţii medievale Piatra Şoimului, pentru a scoate un tânăr de 24 de ani care căzuse în gol opt metri.

„Intervenţia din Defileul Crişului Repede a fost finalizată cu succes. Doamna în vârstă de 52 de ani din Arad a alunecat pe potecă şi a căzut prin rostogolire circa 15 metri”, au anunțat duminică, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Salvamont Salvaspeo Bihor.

Femeia a fost transportată la UPU, cu traumatism la bazin şi fractură de femur.

„Victima a fost imobilizată pe targa de salvare montană și transportată la Vadu Crișului, unde a fost predată echipajului aero-medical SMURD. Mulțumim pentru sprijinul primit din partea echipajului mixt de ordine publică din cadrul MAI”, au mai transmit salvamontiștii bihoreni. Nu departe de Aleșd, pe un versant calcaros abrupt care străjuiește valea Șinteului, se află ruinele cetății medievale Piatra Șoimului. Despre cât de dificil de cucerit era această cetate a aflat-o pe pielea lui un bihorean de 24 ani, pasionat de istorie locală care, în timp ce vizita ruinele, a alunecat și a căzut circa opt metri într-un vâlcel abrupt, care se deschide la baza zidului de piatră,  rămânând blocat pe un prag. Însoțitorul tânărului a apelat imediat 112 pentru a cere ajutor.  La fața locului au intervenit salvatorii montani din cadrul  Serviciului Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor care asigură permanența în zona Defileului Crișului Repede și un echipaj EPA-SMURD de la Aleșd. Salvatorii au constatat că tânărul pasionat de istorie a scăpat teafăr, cu ușoare escoriații și vânătăi, astfel încât a putut fi evacuat cu un ham special din vâlcel, folosind tehnici de coardă, fără a fi nevoie de imobilizare în targă. Tânarul a refuzat transportul la spital.

Cu toate că acest incident a avut un final fericit, salvamontiștii bihoreni atrag atenţia tuturor turiştilor să abordeze cu precauţie zonele expuse unde există pericol de cădere în gol.