Reprezintă momentul culminant din seria de evenimente ale Episcopiei Greco-Catolice de Oradea dedicate în acest an comemorării a 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite în timpul regimului comunist, începând cu anul 1948 și până în 1989.

“Noaptea arestărilor 2023” este un eveniment care va avea loc sâmbătă, 28 octombrie, în Palatul Episcopal Greco-Catolic și Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea.

Cu acest prilej, la Palatul Episcopal Greco-Catolic, de la ora 16.00, va fi prezentată cartea despre „Episcopul Valeriu Traian Frențiu în dosarele Securității” (autor Sergiu Stoica). Despre arestarea episcopilor români greco-catolici în 1948 va vorbi Laura Stanciu, istoric. Începând cu ora 18.00, va avea loc proiecția filmului „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu” pe Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, proiect realizat în colaborare cu Oradea Heritage.

În zilele de sâmbătă și duminică (28-29 octombrie a.c.), Palatul Episcopal va fi deschis publicului, fiind prezentată publicului expoziția „75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco-Catolice”, pregătită de departamentul Cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Aceasta va cuprinde portretele episcopilor greco-catolici martiri deținuți, precum și obiecte din patrimoniul istoric al Fericitului Episcop Martir Valeriu Traian Frențiu, episcop de Oradea Mare în perioada 1922-1948, arestat de autoritățile comuniste în Noaptea arestărilor și decedat la Penitenciarul din Sighet.

Pe parcursul zilelor următoare, va fi publicată, pe site-ul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, o serie de articole din dosarul de beatificare al Fericiților Episcopi Greco-Catolici Martiri, care are la bază o cercetare de peste 20 de ani a peste 40 de mii de documente. Articolele vor cuprinde datele biografice, condițiile, împrejurările arestării și patrimoniul de sfințenie al celor șapte Fericiți Episcopi Români Martiri Greco-Catolici, elaborate de Nistor Alin Bădiceanu, președinte AGRU Oradea, care realizează în prezent o lucrare de licență la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității Babeș Bolyai - departamentul Oradea - despre „Via Crucis a Episcopatului Bisericii Române-Unite”.