Sâmbătă, 9 noiembrie, și duminică, 10 noiembrie - Festivalul-concurs „D’ale Porcului”
Ediţia a XI-a a Festivalului-concurs „D’ale Porcului” va avea loc în perioada 9-10 noiembrie, în parcarea ERA Shopping Park Oradea, şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2024-2025 în România.
Juriul este format din profesionişti recunoscuți în Arta Culinară și, totodată, importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești: Chef Emanuel Mocan, M.A.C. Cerasela Lungu, Chef Nina Rus, Mircea Groza, Oana Igrețiu, Pastry Chef Flavian Dobre, Adina Marciuc, Chef Ciprian Sotoc, Chef Alexandru Şandrău, Chef George Furdui. Pălinca va fi jurizată şi separat de specialistul Fenesi Győző Peter.
Ediția a XI-a a festivalului-concurs „D’ale Porcului” aduce în fața juriului și a vizitatorilor inclusiv tradiții ale preparării tradiționale a porcului din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Este vorba despre echipele „Ocolul Silvic Firiza”, „comuna Santău” și „Zestrea Silvană” (comuna Năpradea), toate participante în premieră la evenimentul de la Oradea.
„Zestrea Silvană reprezintă ținutul sălăjean al gastronomiei tradiționale. Propunerea noastră este comuna Năpradea, ținut reprezentativ pentru produsele tradiționale din carne de porc și vită ale doamnei Sanda Galiș”, a declarat Daniel Stejeran, manager al A.D.I. Țara Silvaniei.
Celor trei echipe li se vor opune, în concurs, cinci echipe locale: Biharia, Tulca, Sâmbăta, Diosig și o echipă reprezentând Oradea.
Concursul de duminică, „D’ale Porcului PRO” III va fi unul inedit! În cursă s-au înscris trei unități școlare specializate, două companii, dar și – fiind în plină campanie electorală – trei filiale bihorene ale unor partide politice. Prin urmare, se anunță o luptă cât se poate de serioasă...
Echipele înscrise în concursul de duminică sunt: Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, PSD Bihor, USR Bihor, AUR Bihor, ManagEvent Oradea, Grup West Premium Oradea.
Festivalul va fi completat de târgul de produse tradiționale „Fain DN(ing) Bihor”.
Programul evenimentului
Sâmbătă, 9 noiembrie („D’Ale Porcului”) - 8.00-18.00, târg de produse tradiţionale; 8.30-9.30, degustare pălincă – concurs; 10.00-10.30, deschidere festivă; 11.30-12.30, degustare toroş/ preparate specifice zonei – concurs; 12.30-13.30, degustare cârnaţi şi caltaboşi – concurs; 13.30-14.30, degustare preparate speciale – concurs; 14.30-15.30, demonstraţii de artă culinară – prezentare; 15.30-17.00, Bihorul petrece; 17.00-18.00, festivitate de premiere.
Duminică, 10 noiembrie („D’ale Porcului PRO”) - 9.00-18.00, târg de produse tradiţionale; 9.30-10.30, degustare țuică/ pălincă – concurs; 10.30-11.00, prezentare festivă; 12.30-13.30, degustare cârnaţi şi caltaboşi – concurs; 13.30-14.30, degustare preparate specifice zonei/ preparate speciale – concurs; 14.30-15.30, demonstraţii de artă culinară – prezentare; 15.30-17.00, România petrece. Vor evolua: Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijată de Liviu Buțiu, Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului” și Ionuț Fulea.
Festivitatea de premiere va avea loc duminică, între orele 17.00-18.00.
Festivalul-concurs D’ale Porcului este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.