După 12 ani de la prima și ultima expoziție în România, Samy Briss, personalitate remarcabilă a lumii artistice internaționale, vine la Oradea cu o expoziție retrospectivă care însumează peste 110 lucrări de pictură, sculptură și desen, din toate etapele vieții lui.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal organizează, miercuri, 22 martie, de la ora 18.00, la sediul din Strada Armatei Române, nr. 1/A, vernisajul expoziției de pictură, sculptură și desen „Mémoires”, a artistului Samy Briss.

„Cu o activitate expozițională apreciată de marile galerii din lume, Samy Briss și-a câștigat o binemeritată recunoaștere în afara granițelor țării. Multiculturalitatea operei sale ca expresie a libertății de gând și creație, unicitatea stilului său, compoziția aproape poetică a temelor sale fac opera lui Briss inconfundabilă. Organizarea unei asemenea expoziții pentru prima dată în țară reprezintă, fără îndoială, un demers substanțial, cu o profundă încărcătură simbolică, atât pentru artist, cât și pentru România”, sublinia ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Samy Briss s-a născut la Iași, în 18 mai 1930. A urmat Institutul de Arte Plastice București și, concomitent, între 1950 și 1954, a frecventat atelierul pictorului Camil Ressu. Studiile efectuate în proximitatea modelatoare a lui Camil Ressu au impus ideea rigorii și autoexigenței pe fondul unei libertăți de expresie asumate, lucruri pe care Briss le-a deprins imediat în preajma uneia dintre personalitățile marcante ale artei românești, membru titular al Academiei Române.

Expoziția va rămâne pe simezele Muzeului Țării Crișurilor până în 30 aprilie.