Câteva sute de localnici au protestat marți seară în faţa Căminului Cultural din Sântandrei împotriva mirosului cauzat de activitatea fermelor Nutripork. Cu această ocazie, au fost strânse și semnături împotriva amenajării unui incinerator de animale la Palota.

Oamenii s-au organizat foarte bine pe rețelele de socializare, punând la punct chiar și un concurs pentru premierea celui mai bun slogan la protest. Câștigătorul a fost autorul sloganului „Vrem asfalt și trotuare/Și primim doar poluare!”.

La ora 20.00 localnicii s-au adunat în faţa Căminului Cultural din Sântandrei cu pancarte și măști, strigându-și nemulțumirile și adunând semnături împotriva amenajării unui incinerator de animale la Palota. Au fost adunate 300 de semnături care au fost depuse la Agenția pentru Protecția Mediului. 

„Protestul nostru are scopul de a spune răspicat că nu vrem ca sănătatea noastră, a copiilor și bătrânilor noștri să fie pusă în pericol de emisiile toxice de la incineratorul care se dorește a fi construit, că nu mai vrem ca în jurul nostru să fie deversate fără noimă dejecții fără valoare nutritivă dar cu risc de infecții, în condițiile în care la sfârșitul lunii trecute era identificat un focar de pestă porcină in Toboliu. Vrem să ne bucurăm de vară stând afară fără să fim nevoiți să respirăm praful care plutește deasupra noastră, praf care pătrunde până în plămânii noștri. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură. Cei mai vulnerabili sunt copiii și cei cu probleme de sănătate a sistemului respirator”, spuneau organizatorii. Chestionat de presa locală, patronul firmei Nutripork a spus că firma pe care o reprezintă nu încearcă să scape de dejecții aruncându-le pe câmp, ci are un plan de fertilizare a terenurilor din zonă. A recunoscut însă că mirosul este dus uneori de vânt în localitate. Primarul din Sântandrei a spus doar că există autorizații emise de organele de mediu.

Răspunsul, sub forma unui pamflet, a venit ulterior, tot pe o rețea de socializare de la organizatoarea protestului:

„Am citit reacția patronului de la ferma de porci și a edilului nostru drag și am priceput că ei respectă toate legile dar, na, când mai bate vântul, mai sunt și mirosuri. (...) La cât de des miroase, aici bat vânturile tot timpul și din toate direcțiile”.