Din prima zi a blocării traficului rutier și pietonal în Piața Ferdinand haosul a pus stăpânire pe întreaga activitate citadină normală, cât și pe cea socio-economică a zonei. Atât pietonii, riveranii, turiștii și mai ales agenții economici care își desfășoară activitatea în zonă înregistrează în fiecare zi uriașe prejudicii materiale și de confort.

Așa cum a mai publicat CRIȘANA, municipalitatea, cea care a comandat lucrările, împreună cu firma constructoare, trebuie să asigure agenţilor economici, salariaţilor, riveranilor și turiștilor cazați în zona centrală toate condiţiile pentru a-şi putea desfăşura activitatea, ori sejurul, fără oprelişti și disconfort. Or acest lucru nu s-a întâmplat în Piaţa Ferdinand, din prima zi fiind blocat traficul pe întreaga str. Patrioţilor, până la intersecţia cu str. Ady Endre. Atât celor care locuiesc în zonă, cât şi firmelor care îşi desfăşoară activitatea aici acest lucru le provoacă mari daune. În loc să lucreze pe segmente de șantier, constructorul a blocat o întreagă arteră, fără a asigura accesul pe podețe metalice pentru mașini și pietoni să ajungă la agenții economici care funcționează aici.

Constructorul poate lucra foarte bine pe un segment al drumului, finalizează lucrările şi se mută mai departe. Blocarea unei întregi jumătăţi din Piaţa Ferdinand este contraproductivă, deoarece, în primul rând, constructorul nu poate lucra în acest întreg sector şi, în al doilea rând, afectează riveranii, producându-le daune. Nu uitaţi, este vorba de 18 luni de şantier şi nimic nu garantează că termenul va fi şi respectat!

În orice ţară civilizată este respectat dreptul agenţilor economici care oferă servicii – hoteluri, restaurante, teatre, sedii de firme, agenţii, magazine etc. - de a funcţiona fără niciun impediment, municipalitatea având obligaţia să asigure publicului accesul fără restricţii la serviciile de care are nevoie prin amenajarea de coridoare de acces, pentru aprovizionare, pentru intervenţia serviciilor de salubritate, ambulanţe, podeţe pentru pietoni şi vehicule etc.

În ultima săptămână mașinile de salubritate nu au reușit să intre în perimetrul străzilor Teatrului și Postăvarul să ridice deșeurile menajere, străzile fiind blocate din cauza lucrărilor, dar și a parcărilor aiurea de pe străzile de acces. Trebuie să se întâmple o tragedie – precum imposibililtatea accesului autospecialelor de pompieri în cazul unui sinistru – pentru ca autoritățile să intervină?