În așteptarea Sfintelor Sărbători, ca o pregătire pentru trăirea frumuseții acestora în comuniune cu cei de lângă noi, prin gesturi de solidaritate, generozitate şi altruism, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au derulat o serie de proiecte de suflet, menite să picure un strop de lumină şi bucurie în viaţa celor de lângă ei.

Târgul de jucării, organizat şi în acest an în parteneriat cu Asociaţía Pro Bambini, în cadrul căruia, pe de o parte, elevii au donat din jucăriile lor preferate, iar pe de altă parte au cumpărat din cele donate de colegii lor, a deschis seria acțiunilor de suflet ale acestei luni, adunând suma de 1600 de lei, utilizată în scop caritabil.

Târgul a fost urmat, în perioada 10-15 decembrie 2018, de o campanie umanitară de strangere de alimente, în proiectul din cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară De Crăciun, fii mai bun!, în care copiii noștri și-au arătat mărinimia donând sute de kilograme de alimente neperisabile (ulei, zahăr, orez, paste făinoase, mezeluri, dulciuri, fructe etc ), din care s-au pregătit 42 de pachete pentru copiii proveniți din familii dezavantajate, iar o parte foarte consistentă a fost direcţionată către Asociației Filantropia Oradea, pentru mesele nevoiașilor din grija acestei organizații cu caracter social.

În aceeași săptămână, într-un parteneriat școlar aflat deja la a șasea ediție, în cadrul proiectului Legături între școli, punți între suflete!, elevii noștri au donat obiecte vestimentare și bănuți (1340 lei) ce vor ajunge, în preajma sărbătorilor, în casele unor copilași mai puțin norocoși, care învață la Școala Gimnazială din Cărăndeni, județul Bihor.

Miercuri, 19 decembrie 2018, în sala festivă a școlii, în cadrul Proiectului Ştiinţescu Viitor în știință. Vis de copil, clasele din învățământul primar, de la alternativa educațională step by step, au prezentat un emoționant concert de colinde și cântece de iarnă, spectatorii (părinți, bunici, prieteni) fiind învitați apoi să cumpere felicitări și decoraţiuni de Crăciun confecționate de ei, pentru o nouă acțiune caritabilă demnă de toată aprecierea, care a adunat suma de 1481 de lei.

Punctul culminant al gesturilor de gentilețe sufletească a elevilor noștri a fost reprezentat de tărgul culinar cu caracter filantropic organizat joi, 20 decembrie 2018, în cadrul celei de-a cincea ediții a Proiectului Din suflet de copil. Coridoarele școlii s-au umplut de dimineață de bucate apetisante, în special prăjituri, dar nu numai, pregătite de copii acasă, împreună cu familia, și vândute mai apoi pofticioșilor de bunătățuri. Din vânzarea acetora s-a adunat suma de 4870 de lei, care a ajuns în buzunarele a 20 de copilași pentru care sărbătoarea ce se apropie risca să fie mai săracă decât se cădea.

Gesturi frumoase, tot atâtea expresii ale sensibilităţii pe care timpul binecuvântat al Sărbătorii o lucrează în suflete, făcându-ne să conştientizăm că bucuria adevărată se trăieşte împreună, OM lângă OM, sub binecuvântarea Cerului pregătit deja să coboare din nou pe pământ ...

Prof. Mirela RUS