Activitățile HoReCa, culturale și de divertisment din spații interioare sunt suspendate în localitățile Husasău de Tinca și Sântandrei, iar în Oradea, Bratca, Hidișelu de Sus, Holod și Gepiu se permite desfășurarea acestora în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului.

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor, prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a adoptat ieri, o serie de măsuri de restricționare a activității HoReCa și a activităților culturale și de divertisment la nivelul județului Bihor. CJSU Bihor a decis ca, începând de joi, 15 octombrie, restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri de noroc, cinematografele și sălile de spectacole vor putea rămâne deschise doar în două scenarii, în funcție de incidența cazurilor din fiecare localitate: în limita a 50% din capacitatea spațiului, în localitățile unde incidența este de până la 1,5 cazuri/1.000 de locuitori, respectiv în limita a 30% din capacitatea spațiului, în localitățile unde incidența este de la 1,5 până la 3 cazuri/1.000 de locuitori. Programul de funcționare al acestora a fost limitat între orele 6.00-23.00, în ambele scenarii.

În privinţa teraselor în aer liber, acestea rămân deschise în continuare, dar este obligatoriu să se asigure o distanță de minimum 2 metri între mese, iar la o masă pot participa maximum 6 persoane, dacă sunt din familii diferite. În localitățile unde incidența depășește 3 cazuri /1.000 locuitori, se suspendă activitatea restaurantelor și cafenelelor, dar se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

Totodată, se suspendă activitatea piscinelor situate în spații închise, la întreg nivelul județului Bihor.  

Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii economici au obligația de a asigura, la intrarea în sediu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori.

Conform deciziilor adoptate ieri, activitățile HoReCa, culturale și de divertisment din spații interioare sunt suspendate în localitățile Husasău de Tinca și Sântandrei, iar în Oradea, Bratca, Hidișelu de Sus, Holod și Gepiu se permite desfășurarea acestora în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului. Totodată, în cadrul ședinței s-a aprobat ridicarea restricțiilor pentru localitățile Tinca, Copăcel, Marghita și Nucet.

„Menționăm că hotărârea CJSU a fost adoptată în aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie, precum și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Reamintim că, conform HG nr. 856, evenimentele private, precum nunți, botezuri sau mese festive, atât în spațiile deschise, cât și în interior, vor fi interzise pe plan național, până la scăderea numărului de cazuri Covid-19. Lista localităților în care se impun măsuri de restricționare se actualizează săptămânal, în urma hotărârilor CJSU Bihor, în funcție de rata de incidență a cazurilor de infectare cu noul coronavirus la nivelul fiecărei localități”, menţionează Cancelaria prefectului.  

„Deciziile adoptate astăzi (ieri, n.r.) sunt necesare, în contextul creșterii numărului de cazuri la nivelul județului Bihor. Așa cum am menționat în repetate rânduri, nerespectarea prevederilor și a măsurilor sanitare va atrage decizii drastice, cu scopul de a ne proteja comunitatea. Depinde de noi toți să ținem sub control răspândirea noului coronavirus și să învățăm să ducem un trai normal, dar coabitând cu acest virus, cel puțin pentru o perioadă de timp”, a declarat prefectul Dumitru Ţiplea.