În şedinţa ordinară din această lună a Consiliului Local Oradea va fi supus aprobării studiul de fezabilitate pentru construirea unei pasarele pietonale și ciclistice peste şoseaua de centură, în zona Leroy Merlin.  De asemenea, au fost demarate procedurile pentru realizarea unui drum de legătură între DN79 Oradea – Arad şi Cimitirul Municipal,  prin spatele centrului comercial Era Shopping Park. 

 

Pasarela pe care municipalitatea intenţionează să o construiască va face legătura între stația de tramvai de pe malul Peței, situată lângă podul rutier amenajat peste Peța pe strada Traian Blajovici, și Leroy Merlin, asigurându-se accesul atât spre Piaţa 100, cât şi spre Era Shopping. Pasarela va avea la capete două rampe până la înălțimea de 2,80 metri, pasajul propriu-zis urmând să aibă o lungime de 300 metri. Potrivit primarului Ilie Bolojan, pasarela va sta pe 10 piloni, amplasați la distanțe de 25 până la 38 de metri între ei, cea mai mare lărgime fiind la traversarea centurii. Stâlpii vor fi din beton, iar partea de tablier și de sistem de protecție va fi formată din grinzi metalice. Peste tablier va fi turnată o placă de beton. Lățimea pasarelei va fi de 4 metri, câte 2 metri pe fiecare direcție de mers. La trecerea spre Leroy Merlin vor fi două posibilități de coborâre: o rampă înclinată înspre Piața 100, respectiv o spirală spre Era Shopping care va fi construită astfel încât să se evite coridorul de aterizare a avioanelor și șoseaua de centură. Studiul de fezabilitate va fi aprobat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din această lună, finanţare urmând să fie asigurată fie din fonduri europene, fie de la bugetul local.

În ceea ce priveşte noul drum pe care municipalitatea vrea să-l construiască în zonă, acesta va face legătura între DN79 Oradea – Arad, prin spatele centrului comercial Era Shopping Park și Calea Ogorului, până la girația de la colțul Cimitirului Rulikowski. Drmul va avea o lungime de 900 m şi va avea două benzi de circulaţie şi trotuare. Potrivit primarului Ilie Bolojan, în prezent se lucrează la realizarea documentaţiilor, purtându-se negocieri cu Era Shopping pentru ca municipalitatea să primească în administrare gratuită terenul necesar realizării investiţiei. Cea mai dificilă porțiune este cea de traversare pe sub culoarul de zbor: un drum acoperit, de două benzi, cu o lățime pe carosabil de 7 metri și două trotuare laterale de câte un metru. Înălţimea va fi de 3,5 metri. Primarul Oradiei a menţionat că porţiunea de subtraversare va fi acoperită cu tablă ondulată, care va fi acoperită pământ „în așa fel încât la nivelul superior să nu depășească nivelul pistei de aterizare”. Valoarea estimată a investiţiei este de 1,1 milioane euro, finanţarea urmând să fie asigurată de la bugetul local. „Compania va preda studiul de fezabilitate al lucrării la data de 1 mai 2019. Ne propunem ca în cursul acestei luni să finalizăm procedurile juridice, să obținem un acord de la aeroport pentru darea în administrare a acelei porțiuni de aproximativ 2.000 de metri de teren care ar fi afectată, să dăm un vot în Consiliul Municipal pentru preluare în administrare și, desigur, sper că vom primi de la Consiliul Județean, și le mulțumesc anticipat pentru acest lucru, un vot de dare în administrare pe perioada execuției lucrărilor în așa fel încât să putem în luna mai să demarăm procedura de proiectare și de execuție a acestei lucrări”, a afirmat primarul Oradiei.