Consiliul Local Oradea a aprobat proiectul de rectificare a bugetului local, care prevede, printre altele, diminuarea sporurilor acordate medicilor şi asistenţilor medicali de la Spitalul Municipal şi de la Spitalul Judeţean, respectiv majorarea sporurilor acordate celorlalte categorii de personal cărora nu le-au fost majorate salariile.  

 

În şedinţa extraordinară de ieri a CLO, unul dintre punctele de pe ordinea de zi a vizat o nouă rectificare a bugetului local. De această dată, Executivul a propus modificarea cuantumului sporurilor acordate angajaţilor din cele două unităţi spitaliceşti aflate în subordinea municipalităţii: Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal. Mai exact, s-a propus diminuarea cu 60% a sporurilor acordate medicilor şi cu 25% a sporurilor acordate asistenţilor medicali. Reducerile vor fi calculate „la cota minimă aferentă sporului prevăzut la regulamentul cadru”. Modificări vor apărea şi în cadrul celorlalte categorii de personal. Astfel, dacă sporul vechi (încasat în luna februarie a acestui an) se încadrează în limitele minime-maxime ale noii legislaţii va fi menţinut la acelaşi nivel. Dacă sporul vechi este mai mic decât limita minimă reglementată „se va aplica nivelul minim prevăzut de noua legislaţie”. În cazul în care sporul vechi este mai mare decât limita maximă prevăzută de noua legislaţie, acesta va fi diminuat astfel încât să se încadreze în nivelul maxim al sporului reglementat de HG 153/2018.

„Pentru categoriile de personal care în urma aplicării noilor sporuri ar înregistra o diminuare a veniturilor salariale faţă de luna februarie a anului curent se pot acorda stimulente conform legii, pentru acoperirea acestora”, se menţionează în hotărârea aprobată în Consiliul Local. Proiectul a primit voturi doar din partea celor 16 liberali prezenţi la şedinţă, doi social-democraţi votând împotrivă, al treilea social-democrat prezent la şedinţă şi cei patru consilieri UDMR abţinându-se la vot.

Reparăm „o prostie”

Consilierul Adrian Negrea a anunţat că PSD votează împotrivă, deoarece sunt afectaţi salariaţii din sistemul medical şi nu există un ordin de ministru în această privinţă. Primarul Ilie Bolojan a replicat că s-a luat această decizie pentru a repara „prostia” făcută de Guvern. El a menţionat că „Guvernul a decis să majoreze cu sume mari salariile medicilor, cu sume mai mici salariile asistenţilor” şi deloc celelalte salarii. „Până acum, fondul pentru sporuri era de 24-50% din fondul de salarii. Guvernul a limitat acest fond la 30%. Chiar dacă baza a crescut, nu poţi să dai aceleaşi sporuri”, a afirmat Bolojan. Potrivit acestuia erau doar două variante: fie erau acordate sporuri la nivelul minim pentru toţi angajaţii celor două spitale, fie să ia din sporurile medicilor pentru a acorda sume mai mari celor cărora nu le-au crescut salariile. „Să sesizaţi parlamentarii PSD, Guvernul, că trebuie să facă ceva”, le-a recomandat primarul consilierilor PSD. Această măsură este valabilă o lună, a mai menţionat Bolojan.