Consiliul Local Oradea este convocat joi, 23 februarie, în şedinţă ordinară. Pe ordinea de zi figurează mai multe proiecte, printre care achiziţia unor imobile care vor fi demolate pentru a permite construirea pasajului subteran de la intersecţia Bulevardului Decebal cu strada Tudor Vladimirescu.

 

În şedinţa ordinară din luna ianuarie, Consiliul Local Oradea a aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru construirea noului pasaj subteran prevăzut la intersecția străzilor Decebal şi Tudor Vladimirescu și lărgirea străzii Tudor Vladimirescu la patru benzi, precum şi coridorul de expropriere aferent lucrării.

 

Achiţii de imobile

În şedinţa din această lună, pe ordinea de zi figurează cinci proiecte privind achiziţia unor imobile (terenuri şi construcţii) situate pe strada Tudor Vladimirescu, strada William Shakespeare sau Bulevardul Decebal, în scopul asigurării amplasamentului necesar pentru realizarea pasajului subteran la intersecția dintre bulevardul Decebal și strada Tudor Vladimirescu și lărgirea strătii Tudor Vladimirescu la patru benzi de circulație. Suma totală pe care o va aloca municipalitatea pentru achiziţionarea acestor imobile se ridică la 971.700 euro.

„La intersecția străzilor Decebal cu Vladimirescu, pe ambele părți, vor trebui făcute anumite achiziții sau exproprieri pentru a putea construi acest pasaj. Am avut discuții cu proprietarii acelor spații și, de principiu, cred că ne vom înțelege să le cumpărăm, așa cum am încercat să facem în ultimul timp și să nu expropriem pentru a reușit să construim acest pasaj”, anunţa, luna trecută, primarul Florin Birta. 

Municipalitatea precizează că prin varianta recomandată de către proiectant, respectiv lărgirea străzii Tudor Vladimirescu la patru benzi de circulație și executarea pasajului denivelat la intersecția cu bulevardul Decebal, va fi descongestionat traficul în zonă și va fi sporită siguranța circulației rutiere.

 

17.000 mp pentru cimitirul din Episcopia

Tot în şedinţa de azi, consilierii locali vor avea pe masă proiectul privind transmiterea, în folosinţă gratuită, a unui teren în suprafaţă de 17.242 mp Parohiei romano-catolice Episcopia Bihor pentru a fi folosit ca cimitir. Terenul, situat în zona străzii Epsicop Ioan Alexi, va fi folosit pentru asigurarea locurilor de veci enoriaşilor romano-catolici şi ortodocşi din Cartierul Episcopia Bihor. Durata transmiterii în folosinţă gratuită a terenului este de 49 de ani, cu posibilitate de prelungire cu acordul părţilor. „Această suprafaţă de teren nu a făcut obiectul retrocedărilor efectuate în baza legislaţiei fondului funciar, fiind înregistrată în Registrul spaţiilor verzi şi în Planul Urbanistic General cu destinaţie Gospodărire comunală-cimitir”, precizează municipalitatea adăugând că transferul terenului se face la solicitarea Parohiei romano-catolice Episcopia Bihor, care se angajează să asigure locuri de veci comunităţii locale prin „construirea unei împrejmuiri, a unei capele mortuare cu locuri de parcare aferente funcţiunii, respectiv parcelarea şi amenajarea de alei”.

 

Parteneriat pentru Galeria de artă

Un alt proiect vizează acordul de parteneriat între Municipiul Oradea, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, respectiv Uniunea Artişilot Plastici din România, filiala Oradea, privind punerea în valoare şi utilizarea Galeriei de artă sintuată la parterul Corpului C al Cetăţii Oradea. Acordul este încheiat pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire. UAP şi APTOR vor trebui să colaboreze pentru a stabili un program expoziţional pe toată perioada acordului, urmând să fie promovate arte vizuale din zonă, dar şi artişti din alte regiuni ale României sau din străinătate.