A trecut o săptămână de când masca de protecție a devenit obligatorie în judeţul Bihor. Chiar și așa, există încă orădeni care fie poartă masca incorect, fie nu o poartă deloc, inclusiv în mijloacele de transport în comun...

Unii dintre concetățenii noștri nu au conștientizat, până la această oră, faptul că purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise - la locul de muncă, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun - dar și în spațiile deschise aglomerate este un act firesc, un act de respect și grijă față de toți cei cu care intrăm în contact.

Indiferent de ora la care circuli cu mijloacele de transport în comun din Oradea, e imposibil să nu găsești cel puțin un călător care poartă masca de protecție incorect, sub pretextul că fie este foarte cald și nu poate respira, fie pentru că nu are încredere că masca l-ar proteja, în vreun fel, de noul coronavirus.

Specialiștii atrag atenția că măștile faciale ajută la limitarea răspândirii germenilor. Când cineva vorbește, tușește sau strănută, se eliberează în aer mici picături cu agenți patogeni, care pot infecta persoanele din jur. Așadar, prin purtarea unei măști, se poate preveni contaminarea celorlalte persoane.

În ultima perioadă, am văzut oameni care poartă masca ba sub bărbie, ba sub nas, ba legată de o ureche, încât e greu să înțelegi de ce își mai bat capul cu ea. Știți cum e cu masca purtată aiurea, inclusiv refolosită? E ca și cum ți-ai pune centura, în mașină, de formă.

Dacă un copil de șase ani poate să facă efortul de a purta masca corect la peste 30 de grade în mijloacele de transport în comun, sunt convinsă că fiecare dintre noi poate face acest lucru.

Pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus, peste o sută de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti locali şi reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii au acţionat, inclusiv duminică, 9 august, în zonele publice aglomerate de pe raza judeţului. Echipele mixte au acționat integrat, verificând respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 119 societăți comerciale.

Pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală (purtarea de mască), polițiștii au aplicat 18 sancțiuni contravenţionale, din care 17 cu amenzi în valoare de 8.500 de lei şi una cu avertisment.