Tribunalul Bihor a decis menţinerea sentinţei pronunţate în urmă cu un an de Judecătoriei Oradea cu privire la clădirea în care funcţionează Şcoala Szacsvay Imre, astfel încât imobilul rămâne în administrarea municipalităţii. Sentinţa este definitivă. Primăria a anunţat vineri că, în această lună, vor fi demarate lucrările de asfaltare a curţii şi vor demara procedurile pentru reabilitarea imobilului.

Municipalitatea orădeană a anunţat că Tribunalul Bihor a respins joi, 4 octombrie, ca nefondat apelul civil introdus de Parohia Romano-Catolică Olosig – Oradea – Filiala Capela Sf.Ladislau, împotriva sentinței din 6 octombrie 2017 pronunțată de Judecătoria Oradea cu privire la imobilul de pe strada Mihai Eminescu nr. 28, unde funcţionează Şcoala Szacsvay Imre. Tribunalul Bihor a decis să psătreze „în totalitate ca definitivă” sentinţa dată de Judecătoria Oradea. „Prin acțiunea înregistrată la instanță în 2015, Parohia Romano-Catolică Olosig Oradea – Filiala Capela Sf. Ladislau a solicitat instanței de judecată a constata calitatea sa de succesor în drepturi și obligații a fostei Asociațiuni pentru Cerșetori și Copii Părăsiți Sfântul Ladislau din Oradea, cu scopul de a obține retrocedarea în natură a imobilului situat în Oradea, strada Mihai Eminescu nr. 28 (unde funcționează Școala Szacsvay Imre) respectiv Roman Ciorogariu, nr. 41 (imobil ce are destinație rezidențială). Instanța a respins acțiunea Parohiei prin hotărârea dată în 2017, iar, în urma apelului, instanța a menținut ca definitivă hotărârea de respingere a acțiunii pronunțată de instanța de fond. Ca atare, Municipiul Oradea rămâne administratorul imobilului, în numele statului român și drept consecință poate demara investiții în acest imobil”, menţionează Primăria Oradea într-un comunicat de presă. Municipalitatea precizează că din cauza procesului aflat pe rol din anul 2015 nu a putut realiza lucrări de investiţii la Școala Szacsvay Imre, „fiind nelegală repartizarea de sume pentru finanțarea unor obiective care nu sunt în proprietatea publică sau privată a municipiului”.

„Având în vedere că s-a obținut o sentință definitivă, începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, Primăria Oradea va demara lucrările de asfaltare a curții Școlii Szacsvay Imre, lucrare pentru care avem deja un contract în vigoare cu constructorul, dar care nu s-a pus în practică până acum deoarece așteptam clarificarea situației juridice. În paralel, Primăria Oradea va demara procedurile și etapele necesare reabilitării fațadei acestei clădiri”, a declarat Zatykó Gyula, consilier al primarului.