Aproape 200 de persoane cu fost salvate și recuperate de Serviciul Judeţean Salvamont - Salvaspeo Bihor pe parcursul anului trecut, dintre care cinci au fost copii cu vârste sub 8 ani. Cele mai multe accidente, 100, s-au petrecut iarna.

 

193 este numărul persoanelor salvate și recuperate de Serviciul Judeţean Salvamont - Salvaspeo Bihor pe parcursul anului trecut. Dintre acestea, 161 au fost cetăţeni români, 32 – străini, 113 – bărbați, iar 80 – femei. În ce privește vârsta, cei mai mulți (77), au fost persoane de peste 30 de ani, cinci au fost copii cu vârsta sub 8 ani, 27 aveau între 9 şi 15 ani, 46  - între 21 şi 30 de ani, iar 18 persoane aveau între 16 şi 20 de ani. Aceste cifre se regăsesc în raportul de activitate pe 2018, pe care Salvamont Bihor l-a dat marți publicității.

Potrivit datelor prezentate de Salvamont Bihor, cele mai multe accidente, 100, au avut loc iarna, iar 93 au avut loc pe timp de vară. 83 dintre accidentări s-au petrecut pe poteci turistice, 67 de persoane s-au accidentat pe pârtii de schi amenajate, 17 – în zona alpină, iar o persoană, pe un perete de escaladă. Dintre cele 193 persoane salvate și recuperate de SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, 180 s-au accidentat în Munții Bihor, 13 - în Munții Pădurea Craiului, 119 au fost echipați adecvat, iar 74 neadecvat. Cele mai frecvente afecțiuni suferite de turişti au fost entorse ale membrelor inferioare (31), plăgi (29), fracturi ale membrelor superioare (13) și fracturi ale membrelor inferioare (8).

Tot anul trecut, salvamontiștii bihoreni au efectuat 857 operaţiuni specifice salvamont şi salvaspeo, în principalele zone cu aflux turistic ridicat şi cu potenţial crescut de producere a accidentelor turistice montane.

 

Indicatoare bilingve cu QR Code

În ce privește, activitatea de întreţinere curentă a centrelor Salvamont, amenajărilor de siguranţă şi traseelor montane turistice şi tehnice, trebuie menționat că au fost efectuate amenajări de îmbunătăţire la Baza Salvamont din Vârtop: izolare termică pod, montare horn exterior; s-au instalat în total 48 de indicatoare bilingve cu QR Code (săgeți direcționale), pe traseele turistice din zonele Padiş-Glăvoi (17 săgeţi), Defileul Crişului Repede – Şuncuiuş (15 săgeţi), Stâna de Vale (8 săgeţi), Vârtop (8 săgeţi); s-a amenajat un traseu turistic nou în colaborare cu Primăria comunei Bulz; s-au efectuat amenajări tehnice de siguranţă la Canionul Peşterii Cetăţile Rădesei - sectorul inferior prevăzut cu lanţ; s-a amplasat o hartă turistică în Stâna de Vale. De asemenea, salvamontiștii bihoreni au remarcat şi curăţat numeroase trasee turistice. Tot anul trecut, în colaborare cu Parcul Natural Apuseni și CAPDD Bihor, s-au montat pe albia Crişului Repede şi Crişului Pietros, 15 panouri pentru practicanţii de whitewater sports - rafting şi kayaking; s-a curăţat traseul de escaladă „Tabu” de la Faleza Zenovia – Şuncuiuş; s-au montat 31 panouri de avertizare pentru traseele turistice care au puncte de belvedere, care au sectoare dificile asigurate cu cabluri sau lanţuri, care sunt temporar închise şi pe traseele turistice care au peşteri ce nu pot fi vizitate decât cu echipament specific; s-au montat bannere pe Sediul Salvamont-Salvaspeo Bihor din Oradea şi pe Centrul de Pregătire pentru Salvatori Montani din Vârtop. Mai mult, la Via Ferrata „Casa Zmeului” şi „Peretele Zânelor” din Vadu Crişului şi la Via Ferrata „Pietrele Negre” din Vârtop s-au montat 78 shock-absorbere, pe porţiunile verticale și s-a montat un cablu suplimentar de asigurare la podul suspendat din traseul de Via Ferrata „Casa Zmeului”. În plus, împreună cu un reprezentant de la Hilti România, s-au efectuat teste asupra amarajelor folosite la traseele de tip via ferrata din Vadu Crişului.