Orădenii și-au putut lua rămas bun de la Virginia Zeani. Sicriul marii soprane a lumii a fost depus marți, 25 aprilie, pentru câteva ore, în Catedrala „Sfântul Nicolae” din centrul municipiului, iar seara, de la ora 19.00, a fost oficiat un parastas.

Virginia Zeani a plecat spre veșnicie pe 20 martie, în West Palm Beach, Florida, la vârsta de 97 de ani.

„De astăzi, Doamna Zeani, L’assoluta, cântă cu corurile îngerești simfonia cerească, alături de iubitul său soț, bas-baritonul Nicola Rossi Lemeni. A cucerit, pe rând, marile scene ale lumii operei și a cules laurii gloriei „cântului operatic”, dar a știut să fie mereu elegantă și distinsă, plină de entuziasm și sobră, frumoasă și echilibrată. A fost mereu mândră că este româncă, greco-catolică, și a avut o considerație totală față de Regele Mihai”, a fost mesajul transmis de episcopul Virgil Bercea, după moartea sopranei.

„Prima donna assoluta” și Preasfințitul Virgil au fost apropiați, având o relație de „mamă – fiu”, după cum a descris-o chiar episcopul greco-catolic de Oradea.

Virgil Bercea împlinise 14 ani, când unchiul său, cardinalul Alexandru Todea, a celebrat slujba de înmormântare a tatălui regretatei soprane. În ziua înmormântării, soprana Zeani i-a dăruit unchiului său o fotografie cu autograf. Acesta a fost, de altfel, momentul care l-a apropiat de operă pe episcop.

Mai târziu, PSS Virgil Bercea a susținut financiar apariția albumului „Canta che ti passa”, o biografie care a văzut lumina tiparului într-un dialog cu Sever Voinescu. Totodată, ierarhul a contribuit și la lansarea lui în mai multe orașe din țară, într-un turneu național al marii artiste.

În țară, funeraliile Virginiei Zeani se vor desfășura după următorul program: astăzi, 26 aprilie, între orele 12.00 - 14.00, sicriul va fi depus în Foaierul Operei Române din Cluj; la ora 18.00, sicriul va fi depus în biserica greco-catolică din Reghin, B-dul Libertății nr. 20, iar la ora 19.00, se va celebra un parastas; joi, 27 aprilie, la ora 12.00 se va celebra slujba înmormântării, în biserica greco-catolică din Reghin, B-dul Libertății, nr. 20; la ora 13.00, sicriul marii soprane va fi condus la Solovăstru, unde, în jurul orei 14.00, va fi depus în mormânt, alături de părinții săi.