În localitățile Șimleu-Silvaniei, Bădăcin și Zalău, în perioada 7-8 septembrie, va avea loc simpozionul științific „Familia Maniu în istoria românilor”.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Sălaj, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, în parteneriat cu Primăria orașului Șimleu-Silvaniei și Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, organizează Simpozionul științific „Familia Maniu în istoria românilor”, în perioada 7-8 septembrie 2023, în localitățile Șimleu-Silvaniei, Bădăcin și Zalău.

Evenimentul este organizat în contextul „Anului Maniu” instituit de către Parlamentul României, având în vedere că în anul 2023 se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui om politic Iuliu Maniu și 70 de ani de la tragicul său sfârșit, în temnița comunistă de la Sighetu Marmației. De asemenea, la 10 septembrie, se împlinesc 190 de ani de la nașterea lui Ioan Maniu, personalitate marcantă a Sălajului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Simpozionul se bucură de participarea a 28 de cercetători și specialiști din țară, dar și de peste granițe, respectiv din Marea Britanie și Ungaria.

Deschiderea oficială va avea loc joi, 7 septembrie, la Primăria orașului Șimleu-Silvaniei, unde vor adresa un cuvânt de bun venit Dinu Iancu Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, Mihai-Cristian Lazăr, primarul orașului Șimleu-Silvaniei, PS dr. Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea, dr. Florin-Daniel Șandru, președinte executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, și dr. Corina Bejinariu, manager al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Deschiderea oficială a simpozionului va fi urmată de lucrări în plen, cu participarea  prof. univ. dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu”, Cluj-Napoca. Invitații se vor deplasa la Casa Memorială „Iuliu Maniu” de la Bădăcin, unde se vor desfășura lucrările simpozionului științific pe parcursul celor două zile. 

Manifestările științifice se vor încheia cu vernisajul  expoziției temporare: „Vinovații fără vină”. Elita sălăjeană în închisorile comuniste”, care va avea loc vineri, 8 septembrie, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, începând cu ora 13.00.