Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor va fi una aparte şi aceasta nu pentru că se marchează 20 de ani de existenţă, motiv de sărbătoare în condiţii normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din 1989 până în prezent.

„Veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei... Este vorba despre un protest pe care eu, personal, îl consider legitim şi îl susţin, pentru că miza este creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, pentru echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural între, de exemplu, muzee şi teatre”, a anunţat Dragoş Neamu, coordonator Relaţii internaţionale şi proiecte culturale - RNMR, într-o postare pe facebook. El a adăugat că „mai sunt şi alte probleme care ţin de investiţii şi de o anumită atenţie particulară care trebuie acordată unei instituţii esenţiale pentru mintea şi educaţia unei naţiuni”.

„Au existat multe acţiuni de lobby, eforturi mari făcute de unii oameni, prea puţini, care iubesc sincer muzeele şi se dedică pentru ele sacrificându-şi propria comoditate şi interesele personale. Îi regăsiţi şi în Sindicatul CulturMedia şi în Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi la Ministerul Culturii”, a precizat Neamu.

Potrivit reprezentantului Reţelei Naţionale a Muzeelor, vor exista şi multe muzee şi entităţi culturale care vor participa la eveniment. El a menţionat că susţine deopotrivă acest demers pentru că publicul trebuie să se bucure de un eveniment care se întâmplă o dată pe an şi pe care-l aşteaptă cu mare nerăbdare.

În plus, există muzee private şi muzee care nu sunt afectate de aceste probleme sociale din comunitate, au alţi ordonatori de credite sau, pur şi simplu, au alte viziuni privind relaţia lor cu publicul şi cu instituţiile statului.

„Noaptea Muzeelor nu este un eveniment exclusiv al muzeelor din subordinea Ministerului Culturii sau al Primăriilor şi Consiliilor judeţene din ţară, este al tuturor tipurilor de muzee, iar organizatorii au nişte obligaţii faţă de toţi cei care reprezintă acest sector şi faţă de statutul de organizator şi de partener oficial în România al Nopţii Europene a Muzeelor. Sunt foarte multe nuanţe la mijloc ceea ce face extrem de complicată aprecierea obiectivă a situaţiei mai ales când la mijloc există multă frustrare, umilinţă, dezamăgire, dar şi lipsă de cunoaştere, de empatie şi de înţelegere. Nu încerc să conving pe nimeni de nimic, iar aici explic lucrurile pentru cei din afara comunităţii muzeale”, a subliniat Dragoş Neamu.

Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” - CNS Cartel Alfa vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.

Sindicaliştii acuză „degradarea continuă a mediului de muncă” în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional, „tratament discriminatoriu” între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci, „umilinţe şi ignorare” a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional, „politici culturale şi salariale inadecvate”, „mizerie la care sunt condamnaţi” lucrătorii din domeniu, în ciuda complexităţii pregătirii profesionale şi a dificultăţii profesiilor specifice domeniului, „condamnarea la extincţie prematură” a specialiştilor din domeniu, ce ies din sistem cu „pensii de mizerie”, „depopularea şi deprofesionalizarea dramatică” a domeniului.