La sediul Consiliului Județean Bihor, a avut loc azi, 14 ianuarie, o întâlnire între vicepreşedintele Mircea Mălan, care deţine şi funcţia de preşedinte al Ecolect, primarii din zona de colectare a deșeurilor 1B (localităţile din jurul Oradiei) şi operatorul de salubritate RER Vest.

În ultimele zile au mai avut loc discuții cu reprezentanții zonelor 2 (Aleşd) și 3 (Salonta).

„S-au discutat modalitățile de îmbunătățire a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), cu accent pe creșterea gradului de contractare a gospodăriilor. De asemenea, se dorește crearea unor echipe mixte formate dintr-un reprezentant al fiecărei primării, un reprezentant ADI Ecolect și un reprezentant al operatorului din fiecare zonă. Această echipă ar urma să meargă prin județ pentru a îmbunătăți relația cu cetățenii și pentru a-i ajuta să colecteze corect deșeurile. În plus, a fost analizat modul în care își desfășoară activitatea operatorii de salubritate și ce îmbunătățiri pot fi aduse sistemului”, menţionează administraţia judeţeană.

Întâlnirile vor continua săptămâna viitoare în zonele 4 (Beiuş-Ştei), 5 (Marghita) și 6 (Săcueni-Valea lui Mihai). Președintele ADI Ecolect va convoca astfel de întrevederi în fiecare trimestru.

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) este gestionat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group. Din aceasta fac parte toate cele 101 Unități Administrativ-Teritoriale (UAT) și Consiliul Județean Bihor. Președintele ADI Ecolect este Mircea Mălan. 

În completarea SMID va fi creată o rețea de platforme pentru depozitarea deșeurilor în Municipiul Beiuș, Salonta, Marghita și orașul Aleșd, unde vor fi colectate deșeuri de dimensiuni mari precum: cauciucuri, resturi de materiale de construcții, mobilier etc. În urma licitației pentru execuția lucrărilor, a fost selectat un constructor, iar în următoarea perioadă va fi dat ordinul de începere a lucrărilor.