Prin intermediul unei postări pe pagina de facebook a Florius Art, orădenii susţin continuarea proiectului început de florarul Marius Sabău în urmă cu mai bine de zece ani. Zona chioşcului de flori din Parcul Libertăţii a încântat mii de orădeni şi turişti în fiecare an cu grădina de flori multicolore şi pianul din fundal...

La plecarea lui Marius din Oradea, în urmă cu mai bine de două luni, Florius Art avea o datorie de aproximativ 9.000 de lei față de Primărie. În încercarea de a salva situația, cel care se ocupă de atunci de mica grădină din Parcul Libertăţii, a reuşit să achite toate restanțele către municipalitate. Chiar şi aşa, această oază de linişte şi relaxare din Oradea riscă să fie betonată în curând.

„Grădina cu flori de pe Aleea Marossy și pianul din parc au nevoie de susținerea orădenilor! Florius Art, ca firmă, ca entitate juridică, a reprezentat, în primul rând, magazinul de flori din Parcul Libertății. Pe lângă activitatea economică, Florius Art a înfăptuit și două inițiative de apreciat: «Grădina cu flori» de pe Aleea Marossy și «Pianul din parc». Toate demersurile amintite anterior au fost susținute din activitațile economice Florius Art. Spațiul folosit de către societate a fost închiriat de la Primăria Oradea. Greutățile întâmpinate pe parcursul anilor, indiferența autorităților față de realizările creative și inovatoare, au contribuit activ la apariția scârbei. Marius «Florarul», grădinarul lalelelor, a părăsit Oradea, împreună cu familia lui”, scrie Attila, cel care s-a ocupat în continuare de mica grădină din Parcul Libertăţii. 

Potrivit acestuia, la plecarea lui Marius Sabău din Oradea, Florius Art avea o datorie de aproximativ 9000 de lei față de Primărie. În încercarea de a salva situația firmei, Attila, a reuşit să achite toate restanțele către municipalitate.

 

Contractul a fost reziliat…

În plină pandemie, cu aproape toate activitățile economice oprite, am achitat, în numele Florius Art SRL, suma de 9.000 de lei în contul Primăriei. La două ore după efectuarea plății, mi se transmite prin e-mail că instituția reziliază contractul de închiriere asupra terenului unde Florius Art îşi desfăşura activitatea. Astfel, statutul grădinii şi a pianului din parc devine incert. Grădina de pe malul Crișului există în continuare. Pianul este la mine, cel care scriu aceste rânduri. Am curățat de buruieni grădina, singur, și am reușit să asigur udarea florilor. Precizez că aceste lucruri le-am făcut voluntar, datorită prieteniei cu familia lui Marius, și că nu sunt «noul proprietar» al Florius Art srl”, menţionează Attila.

Printr-o postare pe pagina de Facebook a Florius Art, acesta îi invită pe orădeni să spună dacă doresc să susţină continuarea acestui proiect în oraşul de pe Crişul Repede. „Aștept, în urma postării, un sprijin simplu de la orădeni. Un DA sau NU! Vreți să se mențină anturajul creat pe Aleea Marossy? Vreți o Grădina cu flori și un Pian în parc? Comentează DA sau NU, și distribuie postarea, dacă îți pasă. Cu mulțumiri, Attila, în numele Florius Art”, mai scrie Attila.

 

Sute de mesaje de susţinere

În câteva ore de la postare, sute de oameni şi-au manifestat susţinerea faţă de acest proiect unic, unii dintre orădeni venind chiar cu idei pentru salvarea grădinii, până nu demult o oază de linişte şi relaxare.

„Da, susțin proiectul asupra parcului! Se poate face o petiție cu semnăturile noastre către primărie!”, a scris Loredana D. pe Facebook.

„Mi-e teama pentru alee şi pentru castani... Sigur vor fi în drumul utilajelor care vor lucra la amenajările malului Crişului. Ultima oază de frumuseţe din Oradea. Cred că din cauza asta a plecat şi Marius!”, este de părere Livia C.

„Da! Susțin orice inițiativă care pornește din sufletul cetățenilor și este pentru sufletul concetățenilor şi care, oferă un aspect frumos și inedit orașului nostru”, scrie şi Elena M.

„Da, este frumos, dar nu şi realist, fără sprijin din partea primăriei. E nevoie de bani ca să se poată întreţine acest spaţiu, or acest lucru nu se poate face din buzunarul dvs. Ori se implică primăria, ori deschideţi un cont, iar oamenii vor dona benevol un mic ajutor. Succes!”, sugerează Cosmina Bianca.

Cert este că mica grădină cu flori din parcul Libertăţii devenise un colţ de rai atât pentru orădeni, cât şi pentru turiştii care ne vizitau oraşul, dovadă fiind miile de fotografii care au făcut înconjurul internetului de-a lungul anilor.

„…tot ce lăsăm în urma noastră, aici, în Oradea, ne reprezintă, nici mai mult nici mai puţin. Când oferi, primeşti. Singura busolă pe care o folosim e iubirea şi, în momentul de faţă, ne arată o altă direcţie...”, este mesajul pe care Marius Sabău l-a transmis orădenilor la sfârşitul lunii februarie, înainte de a părăsi definitiv oraşul.