Șoferii care vor intra cu mașinile în zonele pietonale din Oradea vor plăti amenzi de 2.500 de lei. Sancțiunea este prevăzută în noul Regulament privind accesul controlat al vehiculelor în Zona Pietonală Centrală din municipiul Oradea, care va intra în dezbatere publică de astăzi, 17 iunie, și care poate fi consultat 30 de zile pe site-ul instituției.

Potrivit noului regulament, este interzis accesul autovehiculelor pe Strada Republicii - pietonal (tronsonul cuprins între str. Iosif Vulcan și str. Gheorghe Dima), Piața Unirii - pietonal, Str. Vasile Alecsandri, Piața Ferdinand - pietonal, Str. Aurel Lazăr, Str. Libertății - pietonal și Str. Pictor Grigorescu. Toate zonele, clar delimitate, se găsesc în anexele hotărârii.

Excepție vor face vehiculele riveranilor a căror intrare în imobil se poate realiza numai de pe pietonal şi autovehiculele care transportă valori la bănci.

Mașinile care aprovizionează magazinele şi celelalte spaţii comerciale din zona pietonală reglementată şi care nu au posibilităţi alternative de acces din afara zonei, pot pătrunde în zonele pietonale în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 7.00 și 9.30.

„Nu mi se pare normal, având în vedere că în apropierea zonelor pietonale, pe o rază de circa 500 de metri sau mai puțin, sunt locuri de parcare asigurate, avem câte o parcare supraetajată sau subterană în zonă, de exemplu, parcările de pe Independenței, din zona Tribunalului sau de pe str. Brașovului, să existe totuși persoane care parchează în noile zone pietonale realizate. Dacă tot vrei să îți lași mașina pe pietonală, atunci trebuie să plătești amenda de 2.500 de lei, care, potrivit legii, dacă este achitată în termen de 15 zile, se înjumătățește”, a declarat primarul Florin Birta.

Conform aceleiași surse, amenda pentru parcare în zone interzise în Oradea este de 500-1000 de lei, dar se reduce la jumătate dacă este plătită în termen de 15 zile.

 

Vor plăti și amenda și daunele provocate

De asemenea, este strict interzis accesul oricăror autovehicule, indiferent de masa maximă autorizată în Pasajul Vulturul Negru, în Piața Unirii - pietonal, în Piața Ferdinand - pietonal, pe str. Moscovei - partea pietonală, tronson modernizat, pe str. Aurel Lazăr, pe str. Libertății - pietonal, pe str. Iosif Vulcan - alei pietonale și pe toate zonele verzi figurate corespunzător în anexele hotărârii. Aceste spații sunt destinate exclusiv pietonilor.

„Ca o noutate în acest Regulament, în procesul verbal pe care îl va întocmi polițistul local vor fi trecute și prejudiciile materiale pe care le-au cauzat cei care au intrat în aceste zone. Pe strada Aurel Lazăr, de când a fost finalizată, mulți dintre stâlpișorii care iluminează zona au fost loviți de mașini și dezafectați. O anexă la acest regulament va cuprinde, spre exemplu, prețul unui stâlpișor de iluminat, prețul unui metru pătrat de gazon, iar polițistul local care a constatat fapta va trece pe lângă amenda contravențională și contravaloarea prejudiciilor pentru a fi recuperate ulterior. Constatarea agentului se poate face atât la fața locului, cât și prin camerele de filmat care au fost montate, dacă se poate stabili exact numărul de înmatriculare sau se vede clar cine a produs daunele. Primăria nu va mai fi obligată să meargă în instanță să depună plângere pentru recuperarea acestor prejudicii, întrucât procesul verbal devine executoriu în momentul în care intră ca debit în Primărie și astfel se vor recupera sumele necesare”, a mai precizat Birta.

În perimetrele reglementate vor fi montate plăcuțe adiționale privind restricțiile în zonă și sancțiunile contravenționale aplicabile. Constatarea și sancționarea contravențiilor se va face de către polițiștii de la Poliția Locală Oradea.