Sosite în noaptea de luni spre marţi în Oradea, două femei ucrainence s-au cazat într-un apartament din centrul Oradiei, parcând maşina pe strada Teatrului, în zona proaspăt desemnată „roşie” de municipalitate.

Marţi după-amiaza, în jurul orei 17.00, cele două şoferiţe, refugiate de război, au coborât la maşină să-şi ia anumite lucruri. Au observat că pe una din cele două autoturisme cu care au călătorit, parcate alături, sub ştergătorul de parbriz, le aştepta o surpriză din partea agenţilor de la Serviciul Parcări al municipalităţii orădene. Şi-au dat seama că este vorba de amendă şi căutau pe cineva care să le îndrume înspre locul în care trebuie achitată, însă descurcându-se greu în engleză, nu au reuşit să se înţeleagă cu trecătorii. Spre norocul lor, au întâlnit un angajat al Redacţiei Crişana care ştie limba rusă şi astfel am aflat că cele două refugiate sunt din Odessa şi sunt pe drum de mai multe zile. Soţii lor sunt marinari, iar ele şi-au părăsit casele, plecând înspre Slovacia şi apoi Germania, unde au nişte cunoştinţe.

„Nu am observat noaptea când am ajuns că este o parcare cu plată. Obosite după lungul drum, am mers la apartamentul pe care l-am închiriat şi când am coborât la maşină să luăm nişte lucruri am observat amenda”, a spus Olenna V. Cele două au relatat, cu lacrimi în ochi, scene cumplite de bombardamente la care au fost martore, atât în Odessa, cât şi împrejurimi, grădiniţe, o maternitate şi spitale lovite de rachete. Au mai spus că în Odessa, fiind un oraș multicultural și multietnic, niciodată nu avut probleme cu etniile conviețuitoare: evrei, ruși ș.a. Nu și-au imaginat vreodată că așa ceva se poate întâmpla în țara lor.  

Sesizată de situaţie, conducerea municipalităţii orădene ne-a transmis că pe viitor autoturismele din Ucraina aflate în tranzit nu vor mai fi amendate de agenţii Serviciului Parcări.