Președintele Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor, a transmis, ieri, ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, o adresă prin care solicită rezolvarea situației românilor din zona de graniță care fie locuiesc în țară, dar muncesc în Ungaria, fie locuiesc în Ungaria, dar muncesc în România.

„Având în vedere situația dificilă a mii de familii din zona transfrontalieră româno-maghiară ce derivă din prevederile Ordinului Militar nr 3, președintele Pásztor Sándor a transmis Ministerului de Interne în cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.) o adresă prin care solicită rezolvarea situației celor care își desfășoară activitatea profesională pe cealaltă parte a graniței”, a anunațat purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Adrian Simon. În adresa trimisă ministrului Marcel Vela, președintele CJ Bihor atrage atenția că prevederi ale Ordinului Militar nr. 3 le restricționează activitatea românilor care locuiesc de o parte și de alta a graniței. „Având în vedere problemele complexe cauzate de pandemia de Covid-19 în țara noastră, iar în zona graniței de vest confruntându-ne în plus și cu alte situații particulare, în calitate de președinte al Consiliului Județean Bihor, vă adresez rugămintea de a remedia situația cetățenilor români care își desfășoară activitatea profesională în Ungaria, respectiv a acelor cetățeni români care trăiesc în Ungaria și realizează naveta zilnic în țara noastră la lucru sau pentru a-și îngriji părinții bătrâni. Aceasta decurge din faptul că, prin anumite prevederi ale Ordinului Militar nr. 3, se restricționează grav desfășurarea activității profesionale pentru un grup numeros de oameni din perimetrul graniței de vest a României. Este vorba de mii de oameni”, se menționează în adresă. În aceste condiții, Pasztor propune ca acestor persoane să li se permită să se prezinte la punctul de trecere a frontierei cu o adeverință de la locul de muncă și cu o legitimație de serviciu sau cu declarația pe propria răspundere potrivit căreia vin să-și îngrijească rudele.

„Propunerea noastră este ca prevederea care îngreunează traiul zilnic a mii de familii din zona transfrontalieră română-maghiară, în speță izolarea la domiciliu pentru 14 zile, să nu se refere și la acele persoane ce își desfășoară munca în cealaltă țară decât cea de domiciliu. În acest sens, pentru a facilita prestarea muncii, persoanele în cauză ar trebui să prezinte la punctul vamal legitimația de serviciu și adeverința de la locul de muncă ce atestă desfășurarea activității profesionale pe cealaltă parte a graniței naționale sau că vin să îngrijească părinții bătrâni, persoanele cu handicap din familie (pe baza declarației din Ordinul militar nr. 3). Menționăm că acest aspect este reglementat similar propunerii noastre în țările vecine nouă - Austria, Ungaria, Slovacia etc.”, menționează Pasztor Sandor. În adresa trimisă la Ministerul Afacerilor Interne, Pasztor amintește că, săptămâna trecută, printr-o adresă trimisă Ministerului Afacerilor Externe, a atras atenția asupra situației dificile în care ar putea ajunge mii de cetățeni români dacă pentru această situație aparte din zona transfrontalieră nu se găsește de urgență o soluție punctuală.