Ședință de Senat cu scântei marți, 2 iulie, la Universitatea din Oradea. La finalul ei, preşedintele Senatului, Sorin Curilă şi-a anunţat demisia din funcţie deoarece nu vrea să semneze pentru retragerea unei licenţe obţinute ilegal.

Susținând că s-ar afla într-un conflict de interese pentru semnarea dispoziției de retragere a unei diplome de studiu obținută ilegal, președintele Senatului, Sorin Curilă, le-a cerut colegilor din forul legislativ să voteze o adresă prin care să fie absolvit de obligația de a semna respectiva dispoziție. Aceștia nu au fost de acord, așa că și-a anunțat demisia.

Imediat după ce senatorii au aprobat modificarea Cartei Universității, ținând cont de observaţiile făcute de Ministerul Educaţiei, președintele Senatului Universității din Oradea, Sorin Curilă, le-a cerut colegilor să voteze o adresă destinată rectorului Constantin Bungău, prin care cerea să fie absolvit de obligația de a semna o dispoziție de retragere a unei diplome de studiu obținută ilegal, întrucât s-ar afla într-un conflict de interese. Concret, documentul se referea la directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni – Eugen Popescu despre care și Crișana a scris în ediţia din 8 martie 2019 (https://www.crisana.ro/stiri/actualitate-2/s-a-intamplat-la-universitatea-din-oradea-licentiat-cu-diploma-de-scoala-profesionala-167802.html) că a obținut o diplomă de licență, transformând ilegal un act de studii profesionale, obţinut la un colegiu de medicină tradiţională din Canada, în diplomă de licenţă la specializarea Kinetoterapie a Facultăţii orădene de Educaţie Fizică şi Sport. Curilă ar fi spus că nu poate semna hotărârea de retragere a diplomei de licență obținută ilegal întrucât este prieten cu directorul adjunct al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, Nicolae Brînzea, acolo unde Eugen Popescu este director plin.

În ciuda insistenței colegilor din Senat care au subliniat că adresa supusă votului este nepotrivită, Curilă a supus-o votului, doar 18 senatori votând pentru acceptarea derogării.

Supărat pentru că adresa nu a fost votată, Sorin Curilă a spus că mâine (astăzi-n.r.) își va da demisia.

Președintele Senatului, Sorin Curilă, nu a vrut să răspundă ieri la telefon, pentru a explica situația și a-și prezenta un punct de vedere.