Statuile episcopilor Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu au fost montate în Piaţa Unirii din Oradea. Fixarea celor două monumente s-a făcut sub supravegherea autorului, sculptorul Alexandru Păsat.

O echipă de lucrători au descărat ieri, înaintea prânzului, cele două monumente în Piaţa Unirii. Postamentul din calcar de Vraţa a fost primul fixat, apoi a fost descărcată statuia episcopului greco-catolic Demetriu Radu. Exact la ora 12.00, când au început să răsune clopotele bisericilor din oraş, statuia a fost ridicată şi fixată pe piedestal. A urmat fixarea celei de a doua lucrări, statuia episcopului ortodox Roman Ciorogariu, după acelaşi „ritual” tehnic.

Sculptorul clujean Alexandru Păsat a supravegheat toate fazele montării şi s-a declarat bucuros de faptul că a avut ocazia să realizeze cele două monumente. „Cei doi episcopi l-au primit pe regele Ferdinand în Oradea acum o sută de ani (...) au fost nişte adevăraţi martiti, oameni foarte învăţaţi, amândoi au făcut parte din Parlamentul României Mari, iar în 1920, în urma unui atentat terorist, Demetriu Radu a murit iar Roman Ciorogariu şi-a pierdut un braţ”, a spus sculptorul, care a menţionat că a ales să-i reprezinte pe cei doi ierarhi în plină maturitate. Cele două statui au fost realizate ţinând seama şi de solicitările celor două episcopii – în privinţa însemnelor şi a ţinutei reprezentate în bronz.

Lucrarea monumentală de for public a fost atribuită de Primăria Oradea în luna ianuarie 2019, iar pe 21 februarie a fost semnat contractul de lucrări în valoare de 830.000 de lei.

Statuile sunt realizate din bronz siliconat din Italia, au fost turnate la Arad şi sunt amplasate pe un soclu de 20 cm. Fiecare statuie are înălțime de 2,40 metri. Cele două monumente vor fi dezvelite în cadrul festivităţilor organizate pe 20 aprilie.

Sculptorul Alexandru Păsat este profesor universitar la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, cadru didactic titular al secţei de sculptură din 1999. Autorul nu este la prima ispravă de acest gen – două statui ale unor înalţi clerici – anul trecut câştigând concursul de proiecte organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului pentru realizarea statuilor care să îi reprezinte pe Mitropolitul Bartolomeu Anania și pe Episcopul Nicolae Ivan.
 

În Piaţa Unirii, alături de statuile lui Iuliu Maniu şi a celor doi ierarhi români urmează să fie ridicată şi statuia ecvestră a Regelui Ferdinand. Alte monumente în pregătire - statuia celui mai important arhitect orădean, Rimanóczy Kálmán Jr., va fi amplasată la intrarea pe pietonala dinspre magazinul Crișul, în zona Bisericii Romano-Catolice Olosig, iar statuia primarului Rimler Károly urmează să fie amplasată în perimetrul Primăriei Oradea în cursul acestui an, sau anul viitor.