Municipalitatea orădeană a semnat joi, 21 februarie 2019, contractul pentru realizarea statuilor episcopilor Roman Ciorogariu și Demetriu Radu. Statuile episcopilor vor fi realizate de sculptorul clujean Alexandru Păsat.

 

Licitaţia a fost câştigată de firma Creativ Allpassat, valoarea contractului fiind de 830.000 lei.  

Ambele statui vor fi amplasate în Piața Unirii: cea a episcopului ortodox Roman Ciorogariu în fața Bisericii cu Lună, iar cea a episcopului greco-catolic Demetriu Radu în fața Catedralei Sf. Nicolae. Valoarea contractului de lucrări pentru realizarea acestora este de 830.000 de lei. Potrivit contractului, statuile vor fi realizate din bronz siliconat din Italia și vor fi amplasate pe un mic soclu de 20 cm realizat dintr-un material de calcar vratza. Fiecare statuie va avea o înălțime de 2,40 metri.

„Amplasarea acestor statui vine să întregească evenimentele dedicate Anului Centenarului, respectând memoria celor care au făcut lucruri importante pentru România sau pentru comunitatea orădeană, indiferent de epocile istorice în care au activat. Pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de administrație românească la Oradea, statuile celor două personalități istorice, a Episcopului Roman Ciorogariu și a Episcopului Demetriu Radu vor fi finalizate și amplasate în Piața Unirii până la data de 20 aprilie”, a declarat viceprimarul Florin Birta.