Street Food Festival a devenit un reper în materie de evenimente în Oradea. O plăcere pentru gurmanzi sau pentru cei care vor să petreacă câteva ore de relaxare. Totuși, deși atrăgătoare, nu toate mâncărurile de la târg respectă normele de igienă. Protecția Consumatorilor a dat weekendul trecut amenzi de 187 de mii de lei.

Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bihor a derulat, vineri, 5 mai,  o acțiune de control la operatorii economici participanți la Street Food Festival care s-a desfășurat în incinta Cetăţii Oradea, pentru a verifica modul de respectare a legislației în domeniu și pentru a preîntâmpina, astfel, eventualele situații nedorite care să afecteze interesele legitime ale consumatorilor.

În urma acțiunii în care au fost verificați 19 operatori economici și a neregulilor constatate, au fost aplicate 9 avertismente, 20 de amenzi contravenționale în cuantum de 187 de mii de lei, oprirea temporară de produse alimentare în valoare de 6.870 de lei și oprirea definitivă de produse alimentare în valoare de 6.745 de lei.

Printre deficiențele notate de inspectori s-au numărat: comercializarea unor produse și preparate cu data limită de consum depășită sau pentru care nu se putea stabili încadrarea în aceasta, fiind considerate produse nesigure; neasigurarea condițiilor de păstrare recomandate de producător, folosirea unor spații frigorifice cu depuneri de gheață, urme de decongelări repetate, produse cu arsuri de frig; lipsa, de pe etichetele unor produse, a elementelor de identificare-caracterizare, a informațiilor privind ingredientele cu caracter alergen, a declarației nutriționale, ingredientele nefiind așezate în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produs; lipsa monitorizării temperaturii din spațiile frigofice de păstrare/expunere; lipsa evidenței înlocuirii uleiului pentru prăjit și a celui cu resturi de produse arse; lipsa verificării metrologice pentru mijloacele de măsurare utilizate; utilizarea unor ustensile de bucătărie improprii, care nu pot fi dezinfectate corespunzător și a unor coșuri pentru reziduuri menajere neprevăzute cu capac.

„Pentru a putea acționa cu maximă promptitudine în luarea măsurilor legale rugăm consumatorii bihoreni care au cunoștință despre situații care pot afecta interese legitime ale consumatorilor să se adreseze cu o reclamație CJPC Bihor fie prin completarea formularului de reclamații pe site-ul anpc.ro, fie personal la sediul din Oradea, str. Evreilor deportați, nr. 4A1, sau la numărul  de telefon 0259.431.817”, se afirmă într-un comunicat al Comisariatului Judeţean pentru Protecția Consumatorilor.