Pornind de la faptul că ploile din ultima perioadă au favorizat apariția și înmulțirea ciupercilor, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor avertizează bihorenii că există un risc crescut de intoxicație acută cu ciuperci din flora spontană.

 

Intoxicația este cauzată de substanţelor toxice conţinute, substanțe care ajung în organism accidental, prin diverse mecansime legate de cele mai multe ori de confuzia între speciile comestibile și necomestibile.

În timp ce la adult folosirea în alimentaţie a ciupercilor culese fără o bună cunoaştere a diferitelor specii este cea mai des întâlnită cale de intoxicare, la copil se raportează de cele mai multe ori consumul de ciuperci odată cu părinţii în timpul meselor comune, precum şi accidente legate de consumul neintenţionat.

Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 15 minute pâna la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, coma cu evoluţia fatală, decesul. În cazul apariţiei unora din aceste semne este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci DSP Bihor recomandă consumul celor provenite din unităţi autorizate şi însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea lor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor. Se mai recomandă evitarea culesului, consumului sau conservării ciupercilor din flora spontană (păduri, păşuni), neimplicarea copiilor în procesul de culegere a ciupercilor, supravegherea copiilor mici pentru a se evita riscul intoxicării accidentale (intoxicaţia cu ciuperci la copii include forme de gravitate variabilă și cu evoluție imprevizibilă).

„Ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea prin preparare. Toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică şi nu se distrug. Ceapa, usturoiul sau pătrunjelul care se schimbă la culoare, lingura de argint, nu sunt indicatori specifici ai toxicităţii ciupercilor. De asemenea, este absolut greşit să considerăm că ciupercile care sunt mâncate de insecte sunt comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismului diferit de cel al omului. În cazul apariției oricăror semne clinice după consumul de ciuperci, este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor semnat de directorul executiv dr. Daniela Rahotă.