Programat pentru perioada august-septembrie 2020, Festivalul Internațional de Muzică a fost anulat. Bugetul evenimentului, de aproximativ 1 milion de euro, era cea mai mare sumă alocată vreodată de municipalitate pentru un eveniment în Oradea.

În urmă cu exact o lună, Mihai Jurca, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR) anunţa, în cadrul unei conferinţe de presă, demararea primului proiect de festival internațional din Oradea, menţionând, la acea dată, că: „organizarea primului festival internațional de muzică din Oradea își propune să promoveze conceptul de city break festival, axat nu doar pe o experiență festivalieră, ci și o experiență de vacanță, de city break, un eveniment atractiv, care să atragă turiști”.

Bugetul evenimentului, de aproximativ 1 milion de euro, era cea mai mare sumă alocată vreodată de municipalitate pentru un eveniment în Oradea.

Având în vedere contextul pandemiei Covid-19, Mihai Jurca, anunţă, printr-un comunicat de presă transmis marţi, 31 martie, că: „APTOR, alături de executivul Primăriei, au luat decizia de a anula organizarea Festivalului Internațional de Muzică programat pentru perioada august-septembrie 2020” şi că „toate sumele alocate pentru acest eveniment rămân în bugetul orașului, urmând a fi direcționate după prioritățile stabilite de executiv”. La ultima ședință de Consiliu Local, bugetul APTOR a fost rectificat cu minus pentru evenimentele prevăzute în lunile martie și aprilie.

„Evenimentele lunii mai se vor anula în parte, respectiv parte vor fi reprogramate pe lunile iulie și august”, precizează Jurca, menţionând că se vor anula următoarele evenimente: Festivalul Copiilor Oradea, Inaugurarea statuii arhitectului Rimanóczy Kálmán Jr., respectiv se vor amâna: Târgul de Carte Gaudeamus (Radio România nu a comunicat, deocamdată, o dată posibilă pentru acest eveniment din Oradea), European TramDriver Contest (amânat pe 26-27 septembrie), Street Food Festival Oradea (organizatorul va anunța perioada în care se va reprograma evenimentul), XMan Romania (amânat pe 1 august).

Evenimentele lunii iunie se vor amâna după cum urmează: European Music Open pentru perioada 27 iulie – 2 august, Ziua Mondiala Art Nouveau pentru luna septembrie, iar situația evenimentului Zilele Sfântului Ladislau va fi comunicată de organizator.

„În funcție de evoluția situației, este posibil să anulăm sau să reprogramăm din nou unele dintre evenimentele amintite mai sus sau pe cele din lunile iulie și august. Înțelegem situația dificilă prin care trecem cu toții, astfel că, dacă situația o va cere, vom face tot ce este necesar pentru a contribui la atenuarea impactului acestei pandemii”, conchide Mihai Jurca.