Ieri, la sediul Asociației Millesime din Cetatea Oradea, a avut loc conferința de deschidere a proiectului ,,Rețea transfrontalieră pentru susținerea dezvoltării carierei profesionale din regiunea de graniță”. Cu acest prilej, reprezentanții entităților implicate au prezentat activitățile pe care le vor desfășura pe parcursul celor doi ani.

Societatea Caritabilă ,,Don Orione”, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor, Camera de Comerț și Industrie a județului Békés, Oficiul Guvernamental Békés și Fundația Județului Békés și-au dat mâna pentru implementarea proiectului intitulat ,,Rețea transfrontalieră pentru susținerea dezvoltării carierei profesionale din regiunea de graniță”.

Obiectivul principal al proiectului este creșterea calității locurilor de muncă prin crearea unui sistem care să permită exploatarea mai bună a talentelor existente în Bihor și Békés. Proiectul intenționează să fie un răspuns pentru multe dintre dificultățile socio-economice cu care se confruntă cetățenii fără loc de muncă din cele două județe.

Principalii beneficiari ai proiectului vor fi: elevii cu vârste mai mari de 15 ani din Bihor (17.032 elevi) și Békés (9.361 elevi), care vor beneficia de servicii de orientare în carieră și de ajutor specializat pentru a lua deciziile potrivite pentru dezvoltarea lor profesională; instituțiile de învățământ din cele două județele Bihor și Békés (licee, colegii naționale, școli profesionale și vocaționale, universități); companiile și sectorul de afaceri din România și Ungaria și locuitorii regiunii transfrontaliere Bihor – Békés.

Proiectul are o valoare totală de 2,5 milioane de euro și se va întinde pe 24 de luni. Județului nostru îi va reveni aproape 1,5 milioane de euro. Cu parte din acești bani, mai exact cu un milion de euro, se va construi un centru specializat în orientarea în carieră, în prelungirea clădirii Liceului „Don Orione” din Oradea. 

„Centrul Don Orione îşi extinde capacitatea şcolară şi de formare profesională prin construcţia unui corp de clădire, iar noi, ca instituţie, preluăm de la colegii noştri din Ungaria, din judeţul Békés, exemplul de bună practică de organizare a evenimentelor de orientare în carieră a tinerilor”, a menționat Bekesi Csaba, directorul AJOFM Bihor. Potrivit acestuia, în Centrul de orientare şi formare profesională de la Liceul „Don Orione” se vor desfăşura două tipuri de activităţi de orientare în carieră: consiliere şi activităţi de orientare profesională, precum şi programe de dezvoltare personală şi profesională. Tot aici, se vor derula cinci cursuri noi de tip soft-skills: antreprenoriat, utilizarea calculatorului, limba engleză, limba italiană şi limba maghiară. Centrul se află în faza de aprobări şi autorizaţii, urmând ca în următoarele săptămâni lucrarea să fie scoasă la licitaţie.

Activitățile proiectului organizate de AJOFM Bihor vor fi următoarele: organizarea a două burse a locurilor de muncă și de orientare în carieră (numărul estimativ de participanți la fiecare eveniment va fi de 3.000 de elevi, profesori, prăinți etc., iar evenimentele se vor desfășura timp de două zile, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al județului Bihor); organizarea unui birou mobil care să asigure serviciile publice de ocupare (timp de 18 luni, în cel puțin 50 de comunități locale din județul Bihor, vor fi organizate activități de informare și consiliere profesională, aproximativ 1.000 de persoane urmând să beneficieze de aceste servicii); elaborarea studiului „Plan de Acțiune Comun pentru o piață a forței de muncă integrată în zona graniței România – Ungaria”; organizarea a două workshop-uri (de deschidere și închidere a proiectului), precum și a unei conferințe internaționale pentru specialiști.

Proiectul este implementat timp de 24 de luni, între 1 martie 2019 şi 28 februarie 2021, prin Programul Interreg V-A România-Ungaria şi este finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de cofinanţarea naţională a celor două state membre participante în program, România şi Ungaria.

Bugetul total al proiectului este de 2.561.094,80 euro, din care 1.079.410 euro îi revin Societăţii de Binefacere „Don Orione”, 446.770 euro constituie bugetul AJOFM Bihor, restul revenind părţii maghiare.