Peste 1.700 de vehicule care au fost verificate tehnic în trafic de inspectorii RAR, în prima jumătate a anului 2019, prezentau pericol iminent de accidente. În județul Bihor, din 1.183 de vehicule verificate, 38,80% au fost găsite neconforme, iar 21 de mașini prezentau pericol iminent de accident.

Registrul Auto Român a verificat, în prima jumătate a anului 2019, din punct de vedere tehnic în trafic, 33.508 vehicule, în toată țara. În urma controalelor s-a constatat că mai puțin de jumătate (45,47%) dintre acestea erau neconforme. Cele mai multe probleme au fost descoperite la instalația electrică de iluminare și semnalizare, sistemul de reducere a emisiilor poluante, punți, jante, anvelope și suspensie, vizibilitate, precum și la sistemele de frânare și direcție.

În județul Bihor, din 1.183 de vehicule verificate, 38,80% au fost găsite neconforme, iar 21 de mașini prezentau pericol iminent de accident. În plus,       2,87% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică (ITP fals, expirat sau anulat).

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în prima jumătate a anului 2019 au fost aplicate 192 de amenzi contravenționale și au fost retrase 160 de certificate de înmatriculare.

În urma controalelor mixte desfăşurate la nivel naţional, în prima jumătate a anului au fost aplicate aproape 11.000 de amenzi contravenţionale și au fost retrase 8.689 de certificate de înmatriculare.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

Situația poate fi însă și mai gravă întrucât în comunicatul semnat de purtătoarea de cuvânt a RAR, Roxana Dima, „rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”.