Cozi de câţiva kilometri s-au format, ieri, la ieşirea din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Borş, şoferii de camioane fiind nevoiţi să aştepte mai multe ore pentru a intra în Ungaria. Traficul a fost îngreunat, o bandă de sens fiind ocupată de camioane. Mai multe echipaje ale Poliţiei Rutiere au intervenit şi au dirijat circulaţia.

 

Sute de tiruri au format din nou cozi în Borş, timpul de aşteptare estimat de Poliţia de Frontieră în jurul orei 10.00 fiind de aproximativ 200 de minute. Pentru camioane au fost deschise trei artere la ieşirea din ţară şi tot atâtea pe sensul de intrare în România, personalul fiind suplimentat. Coada a început să se formeze în noaptea de duminică spre luni, imediat după ce autorităţile maghiare au ridicat interdicţia impusă camioanelor în week-end. „La ora 23.00, ora României au fost ridicate restricţiile la autovehiculele de mare tonaj. Până în momentul de faţă (n.r. ora 11.00), s-au înregistrat în jur de 700 de camioane la ieşirea din ţară. Se lucrează 80 de camioane pe oră şi se ajunge chiar şi la 100. Se lucrează pe trei artere, la capacitate maximă, cu personal suplimentat. Ţinem legătura permanent cu autorităţile de frontieră maghiare în vederea stabilirii unor măsuri comune astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare operativ şi fluent”, a precizat, ieri, comisarul şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră subordonate, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt. Reamintim că pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

 

Urmează noi restricţii

Autorităţile de frontieră din Ungaria au informat Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea despre faptul că în perioada 14 martie, ora 23.00 (ora României) - 15 martie, ora 23.00 (ora României), pe teritoriul Ungariei va fi restricţionată circulaţia tuturor autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone, cu excepţia transporturilor de animale vii şi de produse perisabile. Măsura este luată de autorităţile ungare ca urmare a faptului că în data de 15 martie este declarată zi de sărbătoare naţională, nelucrătoare. În intervalul orar menţionat, traficul de călători şi autoturisme se va desfăşura în condiţii normale. În această perioadă, şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, pâna la încheierea restricţiei de circulaţie pe drumurile publice din Ungaria. Potrivit unui comunicat transmis la sfârşitul săptămânii trecute, în perioada 5-8 martie 2018, la ieşirea din ţară prin PTF Borş au fost verificate aproximativ 10.000 de camioane. ITPF Oradea a transmis că a făcut toate eforturile pentru suplimentarea cu tot personalul de care dispune la controlul documentelor de călătorie. “Se lucrează la capacitatea maximă a infrastructurii punctelor de frontieră care, în majoritate, nu a mai fost modernizată de peste 20 ani, în condițiile în care traficul a crescut de peste 300%. Menţionăm că la frontiera internă, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, sens în care ITPF Oradea a alocat personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de polițiști repartizaţi de către Poliţia Ungară. În baza protocoalelor bilaterale, PFR poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal de autoritățile menționate. Timpul pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor se păstrează în media de 2-5 minute/camion”, se arată în comunicatul transmis vineri de ITPF Oradea.