Copii şi tineri din România şi din Ucraina participă în perioada 29 august-2 septembrie la o tabără de terapie prin artă, în Pădurea Neagră. Principala activitate a taberei sunt atelierele de pictură oferite de artista Csongrádi Márta.

Tabăra este organizată de asociaţiile Serviciul Internaţional de Salvare a Copiilor, Sfântul Vincențiu de Paul, Congregația surorilor Vincenţiene și Cătunul Verde. Încă de la izbucnirea războiului aceste asociaţii au sprijinit victimele războiului din Ucraina, oferind constant alimente livrate direct în Ucraina, sprijinind refugiaţii şi organizând activităţi recreative copiilor şi tinerilor.

„A venit timpul să sprijinim copii și tinerii în procesarea stărilor emoționale apărute odată cu războiul, în cadrul unei tabere de terapie prin artă unde principala activitate o reprezintă atelierele de pictură oferite de artista Csongrádi Márta, pictoriță și fotografă premiată, din Ungaria, cu expoziții în întreaga lume”, au transmis reprezentanţii asociaţiei.

În tabără sunt 20 de copii și tineri din România și din Ucraina, cei din urmă nefiind refugiaţi, ci tineri care se vor întoarce în Ucraina.

„Pe lângă lecțiile de pictură, participanții învață cum să facă față acestei perioade dificile în care războiul îi afectează emoțional, folosind metoda terapiei prin artă alături de jocuri și exerciții specifice unei tabere”, spun organizatorii.
Astfel, în prima zi, participanţii au făcut cunoştinţă şi, prin ajutorul jocului, au pus bazele unor noi prietenii. Ziua s-a încheiat cu un joc de moară adaptat, în care boabele de fasole au fost înlocuite cu ciocolată!

Tabăra continuă toată săptămâna cu activități artistice, în special de pictură, dar şi cu drumeții, jocuri, voie bună și inspirație!

Pentru realizarea taberei, pe lângă aportul fiecărei asociații, au contribuit: DGASPC Bihor, AMI - Assistencia Medica Internacional, Banca pentru Alimente Oradea, Fundația Comunitas și Fundația Caritas Sâniob, CS Sfântul Ștefan.