Evenimentul sportiv „Thermal Cross” va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, în Băile Felix, în zona pistei de alergare. Pe lângă cursa de cyclocross, se va desfășura și o cursă pentru cei care dețin o bicicletă mountainbike (MTB), dar și o cursă pentru copiii între 8 și 13 ani.

Asociația Sportivă Woodfellas organizează „Thermal Cross”, care se va desfășura în Băile Felix, în zona pistei de alergare, sâmbătă, 30 noiembrie, evenimentul fiind o etapă din Cupa Națională de Cyclocross România 2019.

Potrivit organizatorilor, cyclocross-ul sau CX este o ramură a curselor cicliste care se desfășoară toamna și iarna și constă în parcurgerea mai multor ture, pe un traseu specific relativ scurt (2,5 – 3,5 km), preponderent off-road, pe porțiuni de iarbă, trasee împădurite, cu scurte zone de dealuri abrupte și obstacole.

„Având în vedere că aceste curse se desfășoară toamna - iarna, este foarte probabil ca traseul să fie plin de noroi, teren moale sau chiar acoperit de zăpadă amestecată cu noroi”, anunță organizatorii evenimentului.

Durata cursei este de aproximativ o oră, pe parcursul căreia concurenții sunt nevoiți să descalece și încalece bicicleta destul de des, din cauza obstacolelor care pot fi naturale sau artificiale. Printre obstacolele naturale, pot fi enumerate dealurile foarte abrupte, porțiuni de viraje cu nisip sau zone de off-camber (drum în panta laterală), iar printre cele artificiale, cele mai spectaculoase sunt barierele care au o înălțime între 30-40 cm și distanța între ele de 4-6m, pe care riderii le pot sări cu bicicleta printr-o tehnică specială sau descălecând și purtând bicicleta pe umăr peste obstacole după care încalecă la fel de rapid. Mai pot apărea și porțiuni de trepte, poduri. Bicicletele folosite la cyclocross sunt asemănătoare cu bicicletele de șosea (cursierele), cu câteva modificări, în special cauciucurile sunt mai late, specific off-road, iar la unele modele apar frânele pe disc.

„În România, cyclocrossul a fost promovat destul de recent, iar la noi, în Oradea, prima cursă a fost organizată în 2016, de Mura Istvan, sub genericul „Doja CX”. Acum, după trei ani de absență, împreună cu Asociația Sportivă Woodfellas, debutăm cu o nouă cursă de ciclocros, înscrisă și în circuitul Cupei Naționale de Cyclocros și a Cyclocross Nation League, de data aceasta în pădurea Băile Felix, unde dorim să aducem elita riderilor de cyclocros din țară, dar și din Ungaria, care are o tradiție puțin mai veche ca noi în această disciplină sportivă”, menționează organizatorii.

Evenimentul sportiv conține, pe lângă cursa de cyclocross, și o cursă pentru cei care dețin o bicicletă mountainbike (MTB), dar și o cursă pentru copiii între 8 și 13 ani.

Înscrierile au loc online, până în 27 noiembrie, pe site-ul Asociației Sportive Woodfellas (www.woodfellas.ro), unde se găsesc și detalii despre regulamentul competiției.