Cunoscutul pianist Thurzo Zoltan a interprtetat Imnul Național al României în vârful celui mai înalt carosabil de pe planetă, India, munții Himalaya, Umling La Pass. Evenimentul a avut loc pe 12 iunie, la 5798,51 metri altitudine, la o temperatură de minus 10-13C.

Pianistul Thurzo Zoltan provine dintr-o familie de muzicieni de etnie maghiară, artistul mărturisind că, din respect față de români, a dus steagul și Imnul Național al României pe vârful lumii, în speranța unei conviețuiri paşnice, gândită în context reciproc.

„Eu cred că aparțin puținilor maghiari care, prin prieteni, cunoștințe și colegi, respectă Imnul României (...) Mai devreme sau mai târziu, mai abrupt sau mai gradual, mulți oameni o să realizeze: istoria și cultura fiecăruia dintre noi trebuie respectată.  Elementele culturale ne unesc, nu ne dezbină!”, este de părere pianistul, care mărturisește că este mândru de orașul său natal, Oradea, și de județul Bihor.

„Am dus cu mine aceste steaguri naționale în cadrul unui Guinness World Records de succes, printre altele, pentru a atrage atenția multora asupra importanței conviețuirii și a ideii de pace”, mai spune Thurzo Zoltan.

Până acum, pianistul a reuşit să-şi înscrie numele în Cartea Recordurilor cu concertul la cea mai mare altitudine pe Muntele Everest şi cu cel mai lung concert-maraton din lume, de 130 de ore. După evoluția din 12 iunie, el aşteaptă confirmarea celui de-al treilea record mondial Guinness.