Aproximativ 90 de tineri din toate colțurile țării, dintre care 30 din Oradea, au pornit, zilele trecute, de la Bădăcin spre Sighet, în pelerinajul anual închinat martirilor morți în temnițele comuniste.

Pelerinajul este un drum, dar nu ca oricare altul. Un drum pe care l-au început în urmă cu 20 de ani preoţii Congregaţiei Don Orione din Oradea - părintele Florian Gui și părintele Mihai Fechetă, cu binecuvântarea directă a Episcopiei Greco-Catolice Oradea, cărora li se alătură, an de an, noi pelerini în lunga cale către întâlnirea cu Dumnezeu.

Din anul 2000, tinerii pelerini cinstesc memoria lui Iuliu Maniu luând parte la pelerinajul anual care pornește de la Mormântul Simbol din Bădăcin, locul în care ar fi trebuit să se odihnească Iuliu Maniu, și se sfârșește la Groapa Comună din Sighetu Marmației, acolo unde, în anonimat, Maniu își doarme somnul cel de veci. Ediţia din 2019 a pelerinajului a reunit aproximativ 90 de tineri din toate colţurile ţării. Evenimentul a început pe 22 august şi s-a încheiat duminică, 1 septembrie.

În acest an, pelerinajul a fost unul cu atât mai special cu cât noile generații au fost chemate să parcurgă o experiență spirituală pe urmele Fericiților episcopi greco-catolici martiri beatificați pe 2 iunie de Papa Francisc la Blaj. Dintre cei aproximativ 90 de participanți 30 au fost din Oradea, mai exact de la Liceul „Don Orione”, cei mai tineri - Denisa, Antonia și Marian -, urmând să intre, începând din această toamnă, în clasa a V-a. Tinerii s-au întâlnit la Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Șimleu Silvaniei, după care au pornit spre Bădăcin. Aceştia au parcurs pe jos 165 de km, poposind la biserici și în locuri cu rezonanță istorică. De altfel, an de an, localităţile pe unde trec îi întâmpină pe tineri cu emoţie şi amabilitate, oferindu-le, în limita posibilităţilor, mâncare şi cazare.

Drumul pe jos până la Sighet este o acţiune de mare sacrificiu pentru tinerii participanţi, deoarece au de înfruntat intemperiile naturii, arşiţa sau frigul în zona muntoasă.

Pelerinajul s-a încheiat pe 1 septembrie. De asemenea, în 29 august, de la ora 11.00, a fost celebrată Sfânta Liturghie la Memorialul din Sighetu Marmației, alături de câțiva foști deținuți, tineri atunci, bătrâni acum, care i-au emoționat pe participanți prin modestia și mărturia lor.

„Sunt 20 de ani de când am început acest drum. Scopul pelerinajului? Rugăciune, jertfă, cinstirea martirilor, un salut și o încurajare a comunităților parohiale și, nu în ultimul rând, o provocare pentru tineri. Cele 11 zile rămân o experienţă marcantă pentru fiecare participant, atmosfera de bucurie şi de fraternitate devenind un suport motivaţional semnificativ”, ne-a declarat părintele Mihai Fechetă, directorul Centrului Don Orione din Oradea.